New European Bauhaus on the Danube konferencia Ulmban

Konferenciát szervez New European Bauhaus on the Danube, vagyis „Új Európai Bauhaus a Dunánál” témában szeptember 24-én, pénteken a Hochschule für Gestaltung Ulm (Ulmi Tervezőiskola). A Stiftung HfG Ulm alapítvány kezdeményezésére létrehozott találkozó kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács (MFT).

Idén indult útjára a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés, ennek kapcsán tartanak szakmai rendezvényt a németországi Ulmban. A konferencián részt vesz Bachmann Bálint Ybl-díjas építész, egyetemi tanár és rektor, az MFT tagja, valamint Méhes Márton kulturális menedzser és tanácsadó, az MFT korábbi ciklusának tagja, akik mindketten aktív szerepet vállaltak a Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére szervezett New European Bauhaus munkacsoport munkájában. A rendezvényen Baló Dániel építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) óraadó tanára, valamint Dávida Eszter városépítész és projektmenedzser, a DANUrB+ projekt vezetője is képviselik hazánkat. Az egynapos esemény a tervek szerint novemberben megrendezésre kerülő nemzetközi Duna-régiós konferencia szakmai előkészítő találkozója.

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indított útjára – célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely hidat kíván képezni a művészet, a kultúra, a tudomány és a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza az inkluzivitást, az esztétikumot és a fenntarthatóságot állítva a középpontba.

A NEB felhívásában nagy hangsúlyt kap a fenntartható urbanisztikai, építészeti fejlesztések szerepe, ugyanakkor az alternatív, kísérletező megközelítéseknek, meghökkentő gondolatiságnak is kiemelt helye van a kezdeményezésben, hiszen ez az újító szellem jellemezte magát a Bauhaus iskolát, szellemi műhelyt is.

PROGRAM»

2021/09/22