New European Bauhaus konferencia

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés első, saját szervezésű konferenciáját rendezik meg április 22-23-án. Az eseményen nyitóbeszédet mond Ursula von der Leyden, az Európai Bizottság elnökasszonya, a New European Bauhaus kezdeményezés iniciátora, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, valamint az Európai Unió soros elnökségét ellátó Portugália miniszterelnöke, António Costa.

A kétnapos konferencia vitaindító előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében, számos nemzetközileg elismert szakember megszólaltatásával járja körül a New European Bauhaus kezdeményezésben rejlő jövőformáló lehetőségeket. Mike Bloomberg üzletember, három cikluson át New York polgármestere és Bjarke Ingels építész, a Bjarke Ingels Group alapítója a NEB, mint a bizalom és a változás hajtóerejét jelentő projekt szerepét taglalják. Panelbeszélgetésekben elemzik a jövőformáló stratégiákat, művészet és technológia közti hídképzés lehetőségeit globális világunkban. Az eszmecserében részt vesz többek között Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős EU biztos, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és fiatalokért felelős EU biztos, Olafur Elasson képzőművész, valamint Päivi Tahkokallio, NEB hivatalos partnere, a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének elnöke.

Az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus kezdeményezés célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra épülő, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságot alapul vevőeurópai életforma közös megteremtése, mozgalommá fejlődése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy jobb, ellenállóbb Európa építése, a European Green Deal leképezése a társadalom számára. Híd szerepet kíván betölteni a művészet és kultúra, valamint a tudomány és technológia között, a generációk között, egyben az össztársadalmat hivatott mobilizálni.

A konferenciát a NEB kezdeti, kokreációs tervezési fázisban rendezik, amelynek keretében április végéig várják a hozzászólások, javaslatok, jó gyakorlatok megosztását a NEB hivatalos honlapján. A Magyar Formatervezési Tanács továbbra is arra ösztönöz minden hazai alkotót, vállalkozást, szervezetet, hogy ossza meg saját jó gyakorlatait, javaslatait a felhívás keretében!

Részletes program és regisztráció: https://europa.eu/new-european-bauhaus/conference/conference-programme_en

Segédlet az egyéni inputok feltöltéséhez, a kitöltendő kérdőíves felületek mintája, illetve a sensemaker működési metódusa, amely a hozzászólások begyűjtésére és későbbi kiértékelésére szolgál:
https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en

A New European Bauhaus hivatalos honlapja: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

2021/04/16