Nagyobb védelmet kaphatnak a lokális kézműves és ipari termékek

Hamarosan az egyedi magyar kézműves és ipari termékek is uniós földrajziárujelző-oltalmat kaphatnak. Így a mezőgazdasági termékek után egész Európában védettek lehetnek az olyan büszkeségeink, mint például a halasi csipke, az ajkai kristály vagy éppen a herendi porcelán, hiszen megszületett az erről szóló rendeletjavaslat.

Május elején az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament ideiglenesen megállapodott a kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseinek oltalmáról szóló rendeletjavaslat szövegéről. A végleges jóváhagyást követően lehetőség lesz arra, hogy a mezőgazdasági termékek után olyan kézműves és ipari termékek is oltalmat szerezhessenek az EU-ban, amelyek előállítása egyes földrajzi területekhez szorosan kötődik. Ennek megfelelően uniós földrajzi jelzésként oltalmat kaphat majd például a herendi porcelán, a halasi csipke, az ajkai kristály, a muranói üveg vagy a solingeni acél.

Számos magyar mezőgazdasági termék – például a budaörsi őszibarack, a csabai és gyulai kolbász, a kalocsai paprika, a makói hagyma, az őrségi tökmagolaj, a tokaji bor – jelenleg is földrajziárujelző-oltalom alatt áll az Európai Unióban. Ugyanakkor a nem mezőgazdasági termékek eddig nem kaphattak egységes uniós védelmet, a javaslat elfogadása után viszont Európa-szerte oltalom védheti őket is.

„A hagyományos magyar kézműves és ipari termékek Európa kulturális örökségének részét képezik, hozzájárulnak a vidéki gazdaság fenntarthatóságához, és komoly hozzáadott piaci értéket jelentenek, oltalmazásuk egyelőre azonban nehézkes más tagállamok piacain. A rendeletjavaslat elfogadása után egyetlen bejelentéssel az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjedő, egységes oltalmat lehet majd igényelni. Ez a fogyasztók dolgát is megkönnyíti: egyszerűbben tudják azonosítani a minőségi árucikkeket, és a kontinensen tovább nőhet a védett termékeink népszerűsége” – emelte ki Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi, nemzetközi és innovációs elnök-helyettese.

Az Európai Unió Bizottsága 2022. április 13-án tette közzé a kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslatát a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők rendszerének sikerére építve. A rendelet bevezetése elősegítheti, hogy a földrajzi árujelzőkkel a hagyományos kézműves és ipari áruk egyenrangúak legyenek, ahogy a mezőgazdasági termékeknél ez már régóta jól működik.

A javaslat előírásokat tartalmaz arról, hogy az egyes tagállamok miként akadályozhatják meg a földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos visszaéléseket a területükön, továbbá arra is ügyel, hogy megkönnyítse az online platformokon elkövetett jogsértésekkel szembeni fellépést. Így lehetőség lesz megállítani az interneten forgalmazott hamis termékek terjedését. A jogszabály a tagállamok hatóságai közötti kölcsönös segítségnyújtást is szabályozza majd.

Az ideiglenes megállapodást még mind az Európai Parlementnek, mind az Európai Unió Tanácsának jóvá kell hagynia és hivatalosan is el kell fogadnia.

 

További információ:

Gyulasi Georgina
sajtófőnök
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: georgina [961] gyulasi [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 298 4646

2023/05/12