Megújult elnökség és újonnan csatlakozó tagszervezetek

BEDA

 

A BEDA – Európai Designszervetek Szövetsége éves közgyűlését idén Saint-Étienne-ben rendezték, a Cité du Design szervezésében. A közgyűlés és BEDA Design Forum esemény a Biennale International du Design fesztivál keretében valósult meg, az eseményekhez online is lehetett csatlakozni. A közgyűlés keretében a számos folyamatban lévő munka pozitív fejleményeinek megvitatása mellett megválasztották a szervezet elnökégét a 2022-2024 időszakra, illetve a tagság négy új designszervezetet választott sorai közé.

A BEDA pozíciója egyre erősebb, így a design eszközeivel hatékonyan befolyásolhatja a kulcsfontosságú szereplőket és érdekelt feleket a sikeres Európa felé irányuló együttműködésben, beleértve az olyan kulcsfontosságú témákat, mint a New European Bauhaus, a kulturális és kreatív iparágak vagy Európa megújult ipari stratégiája. A BEDA továbbra is a kohézió és az együttműködés erőteljes motorja marad.

Négy új tagszervezetet köszöntünk!

Négy designszervezet kérte idén tagfelvételét a szervezetbe, tagságukról az elnökség előzetes jóváhagyását követően a közgyűlésen szavaztak. A BEDA történetében először Izlandot képviselő szervezettel gyarapodott a szövetség. Az új tagokkal együtt Európa-szerte immár huszonnyolc országból, összesen ötvennégy tagszervezettel büszkélkedhet a BEDA.

A tagság egyhangúlag döntött az alábbi szervezetek beválasztásáról:

 • Creative Industries Styria (CIS), Ausztria
 • Iceland Design and Architecture, Izland
 • Swedish Design Society, Svédország
 • Vilnius Academy of Arts – Design Innovation Centre, Litvánia

Az új tagszervezetekről bővebb információk a BEDA honlapján érhetők el.

 

BEDA elnökség 2022-2024

A BEDA tizenegy főből álló elnöksége kétévente újul meg, négy tag frissen csatlakozott az elnökséghez, míg nyolc tagja újraválasztva folytatja eddigi működését. Az újraválasztott tagok között Kohut-Jankó Anna, a Magyar Formatervezési Tanács képviseletében harmadik elnökségi ciklusát kezdi meg. Az elnökség tagjai:

 • Andrew Bradley, Design & Crafts Council of Ireland, Írország
 • Lars Eriksson, Swedish Design Society, Svédország
 • Martin Fössleitner, designaustria, Ausztria
 • Regina Hanke, Deutscher Designtag e.V., Németország
 • Mark Illi, Swiss Design Association, Svájc
 • Kohut-Jankó Anna, Magyar Formatervezési Tanács, Magyarország
 • Fabrizio Pierandrei, Association for Industrial Design, Olaszország
 • Piotr Swiatek, PDR-Cardiff Metropolitan University, Nagy-Britannia
 • Ingrid van der Wacht, Dutch Design Foundation, Hollandia
 • Isabelle Vérilhac, Cité du design, Franciaország - elnök 2020. évtől
 • Christina Melander, Danish Design Centre, Dánia - elnökhelyettes 2021 évtől

Az elnökségről további információ itt érhető el.

 

„Közösen kell gondoskodnunk élhető jövőnkről, az egészséges emberiségről és a fenntartható bolygóról. Az újonnan megválasztott elnökség, valamint a BEDA összes tagjának együttműködése ennek fontos hajtóereje lehet. Hálás vagyok az elnökségi tagok odaadó munkájáért és elkötelezettségéért, biztos vagyok benne, hogy a BEDA sokat fog profitálni az új ciklusból, a kitartó és megújuló energiákból.”

Isabelle Vérilhac, Cité du design, Franciaország

 

„A design és a designmódszerek ágazatokon átívelő volta lehetőséget ad arra, hogy az ember- és bolygóközpontú tervezést integráljuk az EU ökoszisztémájába – azzal a világos céllal, hogy elősegítsük a demokráciát, erősítsük az EU gazdaságát és a polgárok számára társadalmi értéket adjunk. Ennek eléréséhez designszakértőkre van szükségünk, komoly tudással ezen változatos ökoszisztémákkal kapcsolatosan – az egészségügytől a deep tech-ig. A Deutsche Designtag támogatja ezt az ambiciózus célt a BEDA – a design szervezetek európai otthona – összefogásában.”

Regina Hanke, Deutscher Designtag e.V., Németország

 

„Örülök, hogy a BEDA elnökségi tagjának választottak. Az emberek életminőségének fejlesztése a design eszközeivel, az Európai kollaborációk erősítése mind nagyon fontos, aktuális kérdés számunkra!”

Lars Eriksson, Swedish Design Society, Svédország

 

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy folytathatom a BEDA elnökségében végzett munkámat, a Kelet-Közép Európai régió képviseletét a szervezetben és ezáltal az Európai Uniós szakpolitikaalkotás terén. Meghatározó érték számunkra a design gazdaságösztönző szerepe, ennek kapcsán pedig kiemelt figyelmet fordítunk a szellemi tulajdon védelmére, így a szervezetben az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalával való együttműködést is képviselem.”

Kohut-Jankó Anna, Magyar Formatervezési Tanács

 

 

2022/05/30