Megnyílt a jelentkezés a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

Elindult a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázati időszaka, melyre 2021. április 1-ig várják a fiatal alkotók, tervezők és designelméleti kutatók jelentkezéseit. A hathónapos, 900 ezer forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú (BA, BSc, MA, MSc) művészeti, illetve designer és designelméleti egyetemi diplomával rendelkező, Magyarországon működő alkotók jelentkezhetnek.

Az ösztöndíjpályázat részletes kiírása itt olvasható.

Az elmúlt több mint harminc évben a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram kétszáznál is több fiatal tervezőnek és designelméleti szakembernek adott alkalmat a szakmai fejlődésre, tehetsége kibontakoztatására. Az egyre jelentősebb ipari, gyártói részvétellel kiegészült, és gazdasági döntéshozói figyelemmel kísért program lehetőséget teremt saját kezdeményezésű vagy gyártói együttműködésben megvalósított tervezési és kutatási projektek létrehozására. A féléves folyamat során az alkotók elmélyülhetnek kutatási területükben, kíváló szakmai támogatás mellett fejleszthetik termékeiket és piacképes üzleti modellt építhetnek fel.

Az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt három témában is pályázhatnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által kiírt feladatban a JÖVŐ témaköréhez kapcsolódó forma- és dekortervezés a cél, porcelánon kifejezve.

Szakmai partnerként a MAFORM két feladatkiírása is szerepel. Az egyik választható feladat a pandémiás helyzet miatt nagyon elterjedt távmunkára adható pozitív hatású tárgyi válaszok tervezése. A másik a blockchain technológia mindennapos felhasználási lehetőségeinek, illetve tárgykultúránkra gyakorolt lehetséges hatásainak kutatása, és annak eredményeit felhasználva olyan eszköz és/vagy szolgáltatás tervezése, amely a blokklánc technológia alkalmazásával ad választ egy valós problémára.

A pályázatokat április 1. éjfélig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, elektronikus úton.

2021/02/18