Még három hétig lehet nevezni és jelölni a DesignEuropa-díjak elnyerésére

Az EUIPO – Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala harmadik alkalommal hirdette meg a közösségi formatervezési minta (RCD) oltalom alatt álló, kiemelkedő design termékek elismerésére létrehozott DesignEuropa-díj pályázatát, melynek benyújtási határidejét a pandémiás helyzetre való tekintettel május 8-áig meghosszabbította.

Május 8-ig lehet pályázni, illetve jelölni a díjakra, melyhez a pályázati és jelölési űrlapok, valamint a pályázati feltételek és szabályok a DesignEuropa-díjak weboldalán érhetők el. A díjátadás tervezetten 2020. október 20-án, Eindhovenben, a Dutch Design Week kiemelt eseményeként kerül megrendezésre.

A zsűri elnöke idén Päivi Tahkokallio BEDA elnök, tagja többek között Srini Sirinavasan, a WDO – Világ Designszervezetének elnöke és António Campinos, az EUIPO elnöke.
 

Meghosszabbított benyújtási határidő: 2020. 05. 08.

Részletes információk: https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/dea-home

Jelölés, nevezés online űrlap: https://euipo.europa.eu/ohimportal/dea-application-form
 

A lajstromozott közösségi formatervezési minta a Hivatal által nyilvántartott egységes szellemitulajdon-jog, amely az EU 27 tagállamában érvényes. 2003-as bevezetése óta az EUIPO-hoz közel egymillió formatervezési minta-bejelentés érkezett az Európai Unión belül, illetve azon kívül működő vállalatoktól és magánszemélyektől.

A DesignEuropa-díjakat három kategóriában ítélik oda: Ipar (több mint 50 alkalmazottal és/vagy több mint 10 millió euró bevétellel rendelkező cégek); kis- és feltörekvő vállalkozások (kevesebb, mint 50 alkalmazottal és/vagy kevesebb, mint 10 millió euró bevétellel rendelkező, vagy 2016. január 1-je után alapított vállalkozások, méretüktől függetlenül), illetve Életmű-díj, a kiemelkedő tervezői életművek elismerésére.

A design az innováció és a növekedés kulcsfontosságú ösztönzője. A BPHH és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) 2019-es jelentése rámutat, hogy a szellemitulajdon-intenzív iparágak az Európai Unió álláshelyeinek 29,22%-át adták 2014-2016 között, GDP-jének pedig közel 45%-át generálják, 2016-os kutatásukban pedig rámutatnak, hogy a formatervezési mintával rendelkező vállalatok munkavállalónkénti bevétele átlagosan 31%-kal nagyobb, mint a formatervezési mintával nem rendelkezőké.

 

Az EUIPO-RÓL

2016. március 23-tól Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalaként (EUIPO) működik tovább a korábban Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM), melyet 1994-ben alapították, feladata pedig két uniós szintű szellemitulajdon-jog, a közösségi védjegy (CTM) és a lajstromozott közösségi formatervezési minta (RCD) kezelése. A 2003-ban bevezetett lajstromozott közösségi formatervezési minta egységes oltalmat nyújt és az Európai Unió 27 tagállamában érvényes.

 

2020/04/20