Lezajlott a Magyar Formatervezési Díj első fordulója

Az előző évekhez hasonlóan idén is nagy volt a pályázati aktivitás, a bírálóbizottság gondos mérlegelés után választotta ki a továbbjutókat a második fordulón való részvételre.

 

Az értékelés folyamata komoly szakmai feladat, hiszen még az egyes kategóriákban is nagyon különböző pályázatokat kell összevetni. Ehhez a munkához nyújtanak segítséget a bírálatban az értékelési szempontok, melyek már a pályázati felhívásban is megjelentek, köztük az innováció, gyárthatóság, eredetiség és versenyképesség. Ezek azok az aspektusok, melyek összehasonlíthatóvá tehetnek egy mobil applikációt egy orvosi berendezéssel. Egy-egy új tárgy esetében az előbb említett tulajdonságok nélkül ma már nem is beszélhetnénk jó, vagy sikeres designról.

A második fordulóban már nem csupán az írásos anyagokat és a fotódokumentációt, látványterveket vizsgálja a bírálóbizottság, hanem a prototípusokat, kész termékeket, modelleket is, nagyban hozzájárulva a bizottság értékelő munkájához.

A pályaművek sokszínűsége kirajzol bizonyos trendeket, népszerű témákat és kulcsszavakat, mint például az újrahasznosítás, fenntarthatóság témaköre, de mint eddig szinte minden évben, idén is több pályázat érkezett járműtervezés és orvosi elektronika témában is.

A második fordulóra már a modellekkel, prototípusokkal, június 21- és 23. között kerül sor.

Az elismerésben részesülő alkotásokkal a Design Hét Budapest kiemelt eseményeként, szeptemberben ismerkedhet meg a nagyközönség.

2016/06/02