Kohut-Jankó Annát, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának munkatársát a BEDA vezetőtestületébe választották

Az Európai Designszövetségek Irodája (BEDA) 28 ország 50 tagszervezetét összefogó non-profit szervezet, amely célja a design nemzeti és regionális támogatása. A tagszervezetek összesen közel 400 ezer tervezőt képviselnek Európa-szerte a design legkülönbözőbb területeiről, a formatervezéstől a lakberendezésen és digitális designon át a brandingig. A vezetőtestület tagjait a tagszervezetek kétévente választják meg a BEDA éves közgyűlésén.

 

“A BEDA célja, hogy a designra Európa-szerte a növekedés és jólét motorjaként tekintsenek, egy olyan átfogó stratégiaként, mely az Európai Közösség és a tagországok politikai döntéshozatalára is képes hatást gyakorolni. A 2018-2020-ban működő testület megválasztásával bizton remélhetjük, hogy elkötelezett vezetőink tovább dolgoznak az Innovációs Unió 2020 hathatós megvalósításán, biztosítva, hogy a design egész Európában az innovációs és oktatási politika központi elemévé válhasson,” nyilatkozta a BEDA elnöke, Bart Ahsmann, majd hozzátette: “A design az ipari és társadalmi innováció eszköze, egy olyan terület, melyet folyamatosan támogatnunk kell, hogy a kezdeményezések tekintetében megőrizhesse vezető szerepét.”

 

A BEDA tagszervezeteinek képviselői a testületbe választották Kohut-Jankó Annát, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának munkatársát, így dr. Bendzsel Miklós tiszteletbeli MFT elnök BEDA elnökségi ciklusát követően, folytatólagos a magyar jelenlét a nemzetközi testületben.

Az elkövetkezendő két évben közösen dolgozzanak a BEDA kiemelt céljainak megvalósításában.

 

A fő célok:

tudásmegosztás és szinergia megvalósítása,
lehetőségek teremtése a design és
designer közösség számára szakpolitikai megerősítés által,
a BEDA tagszervezetekkel, Európával és globális partnerekkel megvalósított együttműködések révén.

 

Kohut-Jankó a kinevezéséről így nyilatkozott:

“Elkötelezetten fogom képviselni a Közép-Kelet Európai régió kreatívipari közösségét, hogy a térség jó gyakorlatai, régióspecifikus szükségletei, problémafelvetései és megoldási mintái, hatékonyan épülhessenek be a BEDA által kezdeményezett, Európai Uniós szintű szakpolitikákba.”

 

Kohut-Jankó Anna a testületben Ausztria, Belgium, Franciaország, Írország, Olaszország, Litvánia és az Egyesült Királyság design-vezetőivel fog együtt dolgozni. A BEDA sokszínű vezetőtestületének köszönhetően sikerrel fogja támogatni a BEDA elnökét és alelnökét a BEDA céljainak megvalósításában.

 

További részletek a BEDA-ról és tevékenységéről a http://www.beda.org oldalon olvashatók.

 

 

--

 

BEDA

 

A BEDA teljességében a tagszervezetek által finanszírozott non-profit szervezet. A szervezetet irányító igazgatósági testületet a tagság kétévente választja. Ugyancsak kétévente kerül megválasztásra a BEDa elnöke és alelnöke. A szervezet székhelye Brüsszelben található.

 

Az 1969-ben létrejött BEDA tagjai designpromóciós központok, formatervezési szakmai szövetségek és más közfinanszírozású designt támogató szervezetek.

 

A BEDA legfontosabb szerepe a design ügyének előmozdítása és a design hálózatnak bővítése. Hosszú évek munkájának eredményeként a design mára már a legmagasabb szintű brüsszeli szakpolitikák legtöbbjében komoly tényezőnek számít. További részletek erről: http://www.beda.org

 

A 2018-2020-ra megválasztott testület tagjai:

Deborah DAWTON, CEO, Design Business Association, Egyesült Királyság

Audrone DRUNGILAITE, CEO, Lithuanian Design Forum, Litvánia

Isabelle VERILHAC, Üzleti és Innovációs vezető, Cité du Design St Etienne, Franciaország

Anna WHICHER, designpolitikai vezető, PDR, Wales

Cyrielle DOUTREWE, Wallonie Design, Belgium

Martin FÖßLEITNER, Design Austria igazgatósági tagja, Ausztria

Karen HENNESSY, CEO, Design and Crafts Council of Ireland, Írország

KOHUT-JANKO Anna, projektmenedzser, Magyar Formatervezési Tanács, Magyarország

Fabrizio PIERANDREI, ADI vezetői testületének és operatív bizottságának tagja, Olaszország

 

Elnök

Bart Ahsmann, CEO, CLICKNL, Hollandia

 

Alelnök

Päivi Tahkokallio, alelnök, Ornamo, Finnország

2018/06/18