Két héttel tovább lehet jelentkezni a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra

A koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra a korábbinál két héttel tovább lehet pályázni. Az új benyújtási határidő 2020. április 14. kedd. Ezzel egyidejűleg a benyújtás követelménye is módosult, a pályázatokat elegendő e-mail-en elküldeni.

A hathónapos, 900.000 forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú (BA, BSc, MA, MSc) művészeti, illetve designer és designelméleti egyetemi diplomával rendelkező alkotók jelentkezhetnek. A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében álló ösztöndíjpályázat finanszírozásában részt vesz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., míg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi a pályázat pénzügyi lebonyolítását.

Az ösztöndíjpályázat idei kiírása elérhető a Magyar Formatervezési Tanács weboldalán.

Az elmúlt több mint harminc évben a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram kétszáznál is több fiatal tervezőnek biztosított lehetőséget a szakmai fejlődésre, tehetsége kibontakoztatására. Az egyre jelentősebb ipari, gyártói részvétellel kiegészült, és gazdasági döntéshozói figyelemmel kísért program lehetőséget biztosít saját kezdeményezésű, vagy gyártói együttműködésben megvalósított tervezési és kutatási projektek létrehozására. A féléves folyamat során az alkotók elmélyülhetnek kutatási területükben, kiváló szakmai támogatás mellett fejleszthetik termékeiket és piacképes üzleti modellt építhetnek fel.

Az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők a gyártói együttműködésben négy témakörben is pályázhatnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által kiírt és finanszírozott feladatban egy multifunkcionális, szervíz konyhai kiszolgálásba illeszkedő étkészlet kialakítása a cél. Szakmai partnerként a MAFORM két feladatkiírása is szerepel: az interaktív közlekedésen belül egy termék-felhasználói interakciós viszonyrendszernek és elemeinek tervezése az egyik választható feladat, illetve a blockchain technológia mindennapos felhasználási lehetőségeinek, és tárgykultúránkra gyakorolt lehetséges hatásainak kutatása a másik. A programhoz újonnan csatlakozó Varkoly Fiai Kft. kiírásában egy kárpitos ülőgarnitúra tervezése a feladat.

2020/03/26