Ideiglenesen újra nyit az Iparművészeti Múzeum

Az Opus 735 - A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain c. kiállítás az arisztokrata család török háborúk idején létrejött kincstárát mutatja be, amely a 16. századtól diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén is gyarapodott.

A második világháború végén a család a kincseket biztonságosabbnak vélte a budai Várban lévő Esterházy-palotában elhelyezni. Az épületet azonban bombatalálat érte, utána évekig a romok alatt voltak a gyűjtemény szétroncsolódott maradványai.

A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Hogy a háborús rombolás mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához”, az kizárólag az idén 150 éves múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető – hangsúlyozza a múzeum.

A különböző mértékben károsodott műtárgyak restaurálása egyedi módszereket igényel, hogy lehetőség szerint újra hiteles összképet alkothassunk majd egyszer erről a Magyarországon egyedülálló módon egységében megmaradt főúri gyűjteményről. A kiállítás az Esterházy-kincstár súlyosan megsérült, részben megsemmisült vagy apró darabokra tört, de a magyar főúri luxust reprezentáló dísztárgyaiból mutat be válogatást. Ezek a roncsok a háború értelmetlen pusztításának nyomait magukon viselve mementóként várják, hogy a szakszerű és átgondolt restaurátori, illetve rekonstrukciós beavatkozás révén régi szépségükben újjászületve, egykori egységükben újra bemutathatóvá válhassanak.

A kiállítást július 22. és szeptember 25. között lehet megtekinteni.

2022/07/22