Ideas Powered for business SME-Fund

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala idén is meghirdeti a kis-és középvállalkozások szellemitulajdon-védelmi jogszerzését támogató KKV-alap pályázatot, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére hozott létre. Folyamatosan pályázhatnak az Európai Unió területén alapított KKV-k, a pályázatot a vállalkozás tulajdonosa, munkatársa vagy megbízott jogi képviselője is benyújthatja. A megítélt támogatás visszatérítés formájában, közvetlenül a vállalkozás részére kerül kiutalásra. A pályázati források 2023. január 23-tól december 8-ig érhetőek el a pályázati keretösszegek erejéig, így érdemes mielőbb élni a lehetőséggel.

A KKV-alapban idén is utalványok formájában lehet pénzügyi támogatást szerezni. Az első szakasz (1. és 2. utalvány) 2023. január 23. óta elérhető: itt a magyar vállalkozások a 2. utalványt igényelhetik, amellyel védjegyek és formatervezési minták oltalmához szerezhetnek nemzeti és európai uniós szinten pénzügyi támogatást.

Az 1. utalvánnyal a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére van lehetőség (IP Scan), viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni. A 2. utalvány (védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak) esetében 1000 euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

Ha egy kkv támogatást kap, az 1. és 2. utalványt 2 hónapon belül kell aktiválni. Ez az időszak további 2 hónappal meghosszabbítható. Ezt követi a végrehajtási időszak, amely 6 hónapig tart, és amely alatt a KKV-k továbbra is használhatják az utalványokat, és további visszatérítéseket igényelhetnek. Az idei évben az 1. és 2. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 25 millió euró.

A későbbi szakaszban (3. és 4. utalvány) a szabadalmi és közösségi növényfajta oltalmak fognak pénzügyi támogatásban részesülni.

További információk az EUIPO honlapján érhetőek el.

 

2023/02/23