Hogyan jutunk el a prototípustól a termékig? Megtekinthető a Moholy EXTRA, a 2018-as Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázat kiállítása

A harminc éve működő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram évente újabb és újabb, izgalmas, innovatív designprojektek, kísérletek megvalósítására nyújt lehetőséget a fiatal tervezők, illetve a designelmélet területén kutató fiatalok számára. Eddig több mint kétszáz, 35 évnél fiatalabb hazai designer élhetett a lehetőséggel, mely a szakmai fejlődést, tehetsége kibontakoztatását segítette.

A kapcsolódó kiállításon a 2018-as ösztöndíjasok munkáit tekinthetjük meg:

A klasszikus társasjáték és a virtuális világ összefonódása az ATMO – interaktívtársasjáték-konzol, amely vetített AR technológiát használva nyújt különleges társasjáték élményt. Bálint Gábor, formatervező szerint a társasjátékok vonzerejét a jelenben még mindig az a „láthatatlan buborék” biztosítja, „amely a közös szabályokból, a játék tematikájából és a személyes kapcsolatból épül fel”.

Kiss Dorottya moduláris kiállítóstandot hozott létre borászatok, italforgalmazók számára. A praktikus standrendszer – jól szállítható, gyorsan építhető, nagyobb közönség gördülékeny vendéglátására is alkalmas –, és másoktól megkülönböztethető; miközben lehetőséget ad a márkajelzés elhelyezésére, illetve egyéb kommunikációs felületek kialakítására.

Kovács Ágnes növényi cserzésű bőrből készített lakáskiegészítőket. A bőrtervező a hagyományos bőrmegmunkálási technikákat tanulmányozta az ösztöndíjprogram során, és a kézműves technikák újrafelfedezésében látta meg az otthonosságot megteremtő tárgyak lehetőségét. Az idővel egyre patinásabbá váló tárolókészlet formai kifejlesztésében az építészeti csomópontok jelentették az inspirációs forrást.

Nincs egyszerűbb bútordarab az asztalnál! Hogyan lehet a kötöttségekből újat teremteni? Erre a kérdésre kereste a választ Kovácsik Bence PLY – rétegekből formált asztalával. A formatervező egy újszerű, moduláris felépítésű íróasztalt fejlesztett, az ösztöndíj időtartama alatt a prototípusból továbblépve jutott el a termék fázisig.

Nagy Ádám piacfelméréssel, a célcsoport meghatározásával, illetve megfelelő anyagok felkutatásával tervezett különleges lábbeliket. Az újrahasznosítás szempontjait is figyelembe vevő Project KOOA – polimer cipőkollekció gyártási előkészítése mellett, az ösztöndíjprogram alatt a termék marketingstratégiájának kialakítása is elkezdődhetett.

Szabó Dóra az egyik legnagyobb európai szakvásáron, a frankfurti Heimtextilen tapasztaltakból kiindulva dolgozta ki első önálló mintaterv-kollekcióját. A FényFém minta – textilkollekció kialakítása során a textiltervezőt leginkább a fény megjelenítése és a hozzá tartozó kifejezési forma kialakítása foglalkoztatta.

Vándor Krisztina takarókból és plédekből álló lakástextil-kollekciójának kimondott célja, hogy metaforikus értelemben védőhálót biztosítson a használó számára, és továbbra is kapcsolódási pontot nyújtson a természethez. A designer célja az volt a féléves munkája során, hogy a kézzel készített prototípusszöveteket továbbfejlesztve, géppel szőtt, szériában gyártható mintakollekció készüljön el.

„Tizenhatodik éve vagyok az öszöndíjbizottság tagja, illetve elnöke. Nincs annál jobb tevékenység, mint megtalálni a fiatalok tehetségét, képességeit, és ezt fejleszteni valamilyen lehetőség biztosításával!” – mondta Lázár Zsuzsa, az Ösztöndíjbizottság elnöke, a Budai Rajziskola igazgatója.

A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott kiállítást 2019. április 26-áig tekintheti meg a nagyközönség a Zipernowsky Házban, nyitvatartási időben, keddtől péntekig 12:00 és 18:00 között.

 

További információ:

Kiállítás: https://www.facebook.com/events/2204678446237884/

2019/04/15