Elsők közt választották meg a BEDA-t a New European Bauhaus kezdeményezés szakmai partnerének

Tizenkét további szervezettel együtt, az elsők közt választotta hivatalos partnerének a BEDA-t a New European Bauhaus kezdeményezés.

„Fontos hír, hogy a design hangja Európában, vagyis a BEDA elsők közt nyerte el az Európai Bizottság által januárban indított New European Bauhaus kezdeményezés hivatalos partneri státuszát” – nyilatkozta Päivi Tahkokallio, a BEDA elnöke. Hozzátette: „48 tagszervezetével, amelyek 26 európai országot képviselnek, a BEDA szektortól függetlenül minden szakmai szereplőt arra bátorít, hogy vegyen részt a kezdeményezésben. Először tapasztalhattuk azt Európában, hogy egy ilyen léptékű ko-kreációsra épülő összefogás indul. Ennek során mindenki, akit érdekel, hogyan tudjuk mi európaiak mindennapi életünket alakítani úgy, hogy közben Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon, most részt vehet ennek formálásában.”

A New European Bauhaus kezdeményezés Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kiemelt projektje. Ez az ambiciózus, széles látószögű kezdeményezés, amely egész Európára kiterjed, megszólítja a vállalkozásokat, szervezeteket, intézményeket és minden európai polgárt, hogy járuljanak hozzá a jövőbeni fenntartható életmód kialakulásához. Fő jellegzetessége az erős kreatív, interdiszciplináris megközelítés, amely a művészet, kultúra, szociális inklúzió, tudomány és technológia metszéspontjába helyezi a kezdeményezést. A ko-kreációs fázis és az ebből levont következtetések fognak ez év második felében projektfelhívásokat eredményezni az Európa szerte megvalósított experimentális Bauhaus-ok létrehozására.

A BEDA elnökhelyettese, Isabelle Vérilhac elmondta: „A design és kreativitás interdiszciplináris erejének beépítése által a New European Bauhaus lehetőséget teremt arra, hogy új megközelítésekkel kezelje a változó élet- és munkakörülményekkel együttjáró, egyre összetettebb és látszólag megoldhatatlan kihívásokat, amelyekkel mindannyian szembenézünk.”

A BEDA örömmel működik együtt a New European Bauhaus szervező csapatával a kezdeményezés teljes fennállása alatt. A BEDA kiemelt célja, hogy a design meghatározó szerepet töltsön be az összefogásmindhárom fázisában, a tervezés, megvalósítás és terjesztés során egyaránt.

A BEDA egyben bátorít minden olyan szervezetet, amely más, hasonlóan meghatározó, nemzeti vagy európai szintű kezdeményezés kidolgozásán fáradozik, hogy a New European Bauhaus esetében már tesztelt ko-kreációs megközelítést alkalmazzanak.

A New European Bauhaus kezdeményezésről további információ érhető el a szakanyagok között.

2021/03/26