Döntött a Magyar Formatervezési Díj bizottsága – lezajlott a második forduló

A múlt hét végén, maratoni, három napos tanácskozáson döntött a Magyar Formatervezési Díj bizottsága az idei év győzteseiről és kiállítóiról. Lezajlott tehát a második forduló, melynek eredményét az őszi díjátadón és kiállításon ismerheti meg a nagyközönség.

A Paulay Terem helyiségeit ebben a három napban több száz tárgy töltötte meg, ezeket értékelte a Koós Pál egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti egyetem Design Intézetének vezetője által elnökölt zsűri. A döntéseket számos szempont szerint és egy szigorúan megállapított metodológia mentén hozták meg, a megadott szempontok szerint azt vizsgálta a bizottság, hogy az adott pályázat mennyire újszerű, versenyképes, innovatív, felhasználóbarát kialakítású, fenntartható és természetesen milyen a formai minősége.
A diák kategóriában természetesen nem ilyen szigorúak az elvárások, itt elsődlegesen az újszerűséget, koncepcióban, összefüggésekben való gondolkodást értékelte a bizottság, ezért ide érdemes volt már akár kevésbé kidolgozott termékekkel, inkább ötletekkel pályázni.

Örömünkre szolgál, hogy a bizottság tagjai sokféle diszciplínából és intézményből érkeztek, például a Budapesti Műszaki Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Metropolitan Egyetemről és a már fent említett Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről. Ez az összetételi változatosság pedig friss szemléletet hozott a döntési folyamatokba és élénk, gyümölcsöző párbeszéd tudott kialakulni a résztvevők között.

Ebben a szakaszban nem csupán a Magyar Formatervezési Díj győzteseiről és kiállítóiról döntenek, hanem olyan alkotóknak járó különdíjakról is, mint Az Emberi Erőforrás Minisztériuma - Kultúráért Felelős Államtitkárságának és Oktatásért Felelős Államtitkárságának, valamint a HIPAvilon Magyar Szellemi tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. és a Magyar Formatervezési Tanács különdíja.

A díjátadót és az ahhoz kapcsolódó kiállítást kora ősszel rendezik majd, ahol a Design Management Díj nyertesei is kiderülnek majd. Ennek a bírálatát július 6-án tartják.

A Magyar Formatervezési Díj pályázatra 2017 tavaszán lehet legközelebb pályázni. 

2016/06/29