DesignEuropa-díjak pályázati felhívás

A DesignEuropa-díjat először 2016-ben hirdette meg az EUIPO azzal a céllal, hogy elismerje a legjobb európai design teljesítményeket és designmenedzsment tevékenységet. A díjakat kétévente a legkiválóbb teljesítményt felmutató lajstromozott közösségi formatervezési minta-tulajdonosoknak ítélik oda, amelyek lehetnek egyéni jogosultak, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok. A rangos nemzetközi bírálóbizottság munkájában idén részt vesz Szőnyi Anna designer is, aki két éve Ido pad termékével került a kis-és középvállalkozások kategória finalistái közé.

A lajstromozott közösségi formatervezési minta a Hivatal által nyilvántartott egységes szellemitulajdon-jog, amely az EU 28 tagállamában érvényes. 2003-as bevezetése óta az EUIPO-hoz közel egymillió formatervezési minta-bejelentés érkezett az Európai Unión belül, illetve azon kívül működő vállalatoktól és magánszemélyektől.

A DesignEuropa-díjakat három kategóriában ítélik oda: Ipar (több mint 50 alkalmazottal és/vagy több mint 10 millió euró bevétellel rendelkező cégek); kis- és feltörekvő vállalkozások (kevesebb, mint 50 alkalmazottal és/vagy kevesebb, mint 10 millió euró bevétellel rendelkező, vagy 2013. január 1-je után alapított vállalkozások), illetve egy Lifetime Achievement (Életmű) elnevezésű különdíj.

Május 15-ig lehet pályázni, illetve jelölni a díjakra, melyhez a pályázati és jelölési űrlapok, valamint a pályázati feltételek és szabályok a DesignEuropa-díjak weboldalán érhetők el. A finalistákat 2018 októberében hirdetik ki, a díjátadás 2018. november 27-én, Varsóban kerül megrendezésre.

A formatervezési minta az innováció és a növekedés kulcsfontosságú ösztönzője. A BPHH és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) jelentése rámutat, hogy a formatervezés-orientált iparágak az Európai Unió álláshelyeinek 12%-át, GDP-jének pedig közel 13%-át generálják, valamint hogy a formatervezési mintával rendelkező vállalatok munkavállalónkénti bevétele átlagosan 31%-kal nagyobb, mint a formatervezési mintával nem rendelkezőké.

 

Az EUIPO-RÓL

2016. március 23-tól Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalaként (EUIPO) működik tovább a korábban Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, melyet 1994-ben alapították, feladata pedig két uniós szintű szellemitulajdon-jog, a közösségi védjegy (CTM) és a lajstromozott közösségi formatervezési minta (RCD) kezelése. A 2003-ban bevezetett lajstromozott közösségi formatervezési minta egységes oltalmat nyújt és az Európai Unió 28 tagállamában érvényes.

2018/04/18