DesignEuropa-díjak: kiváló formatervezési minták elismerése az EU-ban

A DesignEuropa-díjakat a legjobb formatervet és designmanagementet felmutató lajstromozott közösségi formatervezési minta-tulajdonosoknak ítélik oda, amelyek lehetnek egyéni jogosultak, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok.

A lajstromozott közösségi formatervezési minta az EUIPO által nyilvántartott egységes szellemitulajdon-jog, amely az Európai Unió tagállamaiban érvényes. 2003-as bevezetése óta az EUIPO-hoz több mint egymillió formatervezési minta-bejelentés érkezett az Európai Unión belül, illetve azon kívül működő vállalatoktól és magánszemélyektől.

A DesignEuropa-díjakat három kategóriában ítélik oda: Ipar (több mint 50 alkalmazottal és/vagy több mint 10 millió euró bevétellel rendelkező cégek); kis- és feltörekvő vállalkozások (kevesebb, mint 50 alkalmazottal és/vagy kevesebb, mint 10 millió euró bevétellel rendelkező, vagy 2013. január 1-je után alapított vállalkozások), illetve Életmű-díj.

Március 10-éig lehet nevezni a díjakra, valamint jelölni a kiválónak tartott termékeket, illetve formatervezői életműveket, melyhez a nevezési és jelölési űrlapok, valamint a pályázati feltételek és szabályok a DesignEuropa-díjak weboldalán érhetők el. A díjak átadására 2023. szeptemberében, Berlinben kerül sor.

Az EUIPO-RÓL

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), melyet 1994-ben alapítottak, feladata a két uniós szintű szellemitulajdon-jog, a közösségi védjegy (CTM) és a lajstromozott közösségi formatervezési minta (RCD) kezelése. A 2003-ban bevezetett lajstromozott közösségi formatervezési minta egységes oltalmat nyújt és az Európai Unió 27 tagállamában érvényes.

 

 

2023/02/16