DesignEuropa díjak: formatervezési minták elismerése az EU-ban

A DesignEuropa díjakat a legjobb formatervet és designmanagementet felmutató lajstromozott közösségi formatervezési minta-tulajdonosoknak ítélik oda, amelyek lehetnek egyéni jogosultak, kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok.

A lajstromozott közösségi formatervezési minta a Hivatal által nyilvántartott egységes szellemitulajdon-jog, amely az EU 28 tagállamában érvényes. 2003-as bevezetése óta az EUIPO -hoz közel egymillió formatervezési minta-bejelentés érkezett az Európai Unión belül, illetve azon kívül működő vállalatoktól és magánszemélyektől.

A DesignEuropa díjakat három kategóriában ítélik oda: Ipar (több mint 50 alkalmazottal és/vagy több mint 10 millió euró bevétellel rendelkező cégek); kis- és feltörekvő vállalkozások (kevesebb, mint 50 alkalmazottal és/vagy kevesebb, mint 10 millió euró bevétellel rendelkező, vagy 2013. január 1-je után alapított vállalkozások), illetve egy Lifetime Achievement (Életmű) elnevezésű különdíj.

Július 15-ig lehet pályázni, illetve nevezni a díjakra, melyhez a pályázati és nevezési űrlapok, valamint a pályázati feltételek és szabályok a DesignEuropa díjak weboldalán érhetők el. A döntősöket 2016 októberében hirdetik ki. A díjátadás 2016. november 30-án, Milánóban kerül megrendezésre. A díjakat az olasz szabadalmi és védjegyhivatallal partnerségben adják át. (Ufficio Italiano Brevetti e Marchi).

A formatervezési minta az innováció és a növekedés kulcsfontosságú ösztönzője. A BPHH és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) jelentése rámutat, hogy a formatervezés-orientált iparágak az Európai Unió álláshelyeinek 12%-át, GDP-jének pedig közel 13%-át generálják, valamint hogy a formatervezési mintával rendelkező vállalatok munkavállalónkénti bevétele átlagosan 31%-kal nagyobb, mint a formatervezési mintával nem rendelkezőké.

Az EUIPO-RÓL

2016. március 23-tól Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalaként (EUIPO) működik tovább a korábban Belső Piaci Harmonizációs Hivata, melyet 1994-ben alapították, feladata pedig két uniós szintű szellemitulajdon-jog, a közösségi védjegy (CTM) és a lajstromozott közösségi formatervezési minta (RCD) kezelése. A 2003-ban bevezetett lajstromozott közösségi formatervezési minta egységes oltalmat nyújt és az Európai Unió 28 tagállamában érvényes.

 

 

Sajtókapcsolat:

Laura Casado

Laura [961] CASADO [169] oami [961] europa [961] eu

Ruth McDonald

Ruth [961] MCDONALD [169] oami [961] europa [961] eu

Twitter: @OAMITWEETS

 

 

2016/07/05