Design Világnap: Idén a diverzitáson a fókusz

A World Industrial Design Day vagyis a Design Világnap a World Design Organization (WDO) kezdeményezésére jött létre. Célja az ipari formatervezésről szóló párbeszéd elősegítése, a téma iránti nyitottság növelése és a szakterület sokféleségének bemutatása. A világnap témájának az ötletadója a WDO, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak. Az idei rendezvény fókuszába a diverzitás kerül, a közreműködő designerek és szervezetek munkájuk, a társadalmi sokféleség és az inkluzivitás közötti kapcsolatokat vizsgálják. A budapesti programsorozat együttműködő partnere a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete (FISE), a rendezvénynek pedig a galériájuk ad otthont.

A Design Világnapon több, a társadalom és a design viszonyára reflektáló rendezvényen lehet részt venni. A FISE galériában egynapos, pop-up kiállítás helyezi kontextusba az ipari formatervezés és a diverzitás, inkluzivitás témáit, bemutatva néhány hazai alkotó, stúdió a témában készült munkáit. A kiállítás résztvevői közt lesz az MMA ösztöndíjas művész Lányi Anna Borbála, aki vak és gyengénlátó gyerekeknek készít fejlesztő sporteszközöket. Miklósi Ádám, Red Dot és Magyar Formatervezési Díjas tervező, aki saját készítésű arcpajzsát, a Simple-t mutatja be. Pázmány Lili, aki jelenleg a Central Saint Martins hallgatója kerekesszékeseknek tervezett ruhakollekcióval érkezik, melyet édesanyja inspirált a tervezésben. Bemutatkozik Szalai Bálint itthon. projektje is, mely a szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományaira támaszkodva, az ott élő mesteremberek lehetőségeit kívánja szélesíteni, a tárgyak, a helyi értékeket és a szaktudást vegyítve a kortárs design eszközeivel. Kiss Bence, olyan kártyajátékokat mutat be, amelyeket a jelnyelv elsajátításának segítésre álmodott meg. Vatány Szabolcs 2020-ban Magyar Formatervezési Díjas Focus Ex digitális szövegolvasást segítő újítása is jelen lesz, ami elsősorban az ADHD-val diagnosztizáltakat segíti. A Romani Design egyedi kézműves technológiával készült design táskáit is meg lehet tekinteni, amelyek képi világa impresszionista festményeket idéz. A kiállított tárgyak közt jelen lesznek a Perceptual Thinkers divat termékei is, amelyek az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból táplálkoznak.

Az eseménysor központi eleme egy kerekasztal-beszélgetés lesz, ami a New European Bauhaus (NEB) kezdeményezéshez kapcsolódik, melynek célja élhető, befogadó, minőségi élményekre, esztétikai standardokra épülő és mindenki számára megfizethető, fenntartható, a körkörös gazdaságot alapul vevő európai életforma közös létrehozása. Origójában a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy jobb, ellenállóbb Európa építése, a European Green Deal leképezése és az egész társadalom aktivitásra buzdítása áll. A New European Bauhaus hazai koordinálása a The Bureau of European Design Associations (BEDA) magyarországi tagja, az MFT közreműködésével történik. A beszélgetés résztvevői Bachmann Bálint DLA a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, MFT tag, Dávida Eszter építész, urbanista, a KÉK Kortárs Építészeti Központ projektvezetője, a NEB kerekasztal nagykövet-tagja, Matheidesz Réka a MOME Európai Pályázati igazgatója, Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, főiskolai docens, a Semmelweis Egyetem intézetigazgatója, Osvárt Judit a Budapest Design Week kurátora, MFT tag, Sebestény Ferenc DLA építész, tárgy- és környezettervező, a Magyar Design Kulturális Alapítvány elnöke, a BME tanszékvezető-helyettese lesznek. A rendezvény finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

 

Részletes program
 

10:00–18:00

Design másképp – pop-up kiállítás

Az egynapos exkluzív tárlat hazai tervezők munkáin keresztül mutatja be a terméktervezés, diverzitás, valamint inkluzivitás kapcsolódását, a design előrevivő szerepét a társadalmi kérdések megoldásában. A kiállításon ismert hazai tervezők és a fiatalabb generáció alkotói legújabb koncepcióikat mutatják be a témában, valamint beszélnek róla kötetlenül – akár személyesen veled is.

10:00–16:00

Budapest Design Week nyílt nap

Részt szeretnél venni a Budapest Design Week 2021-en, de nem tudod, mivel és milyen formában? Láthatóbbá szeretnéd tenni a fesztiválra szervezett programodat? Új közönséget szeretnél a részvételeddel megcélozni? A Budapest Design Week stábja most személyesen áll rendelkezésedre – nincs rossz kérdés!

16:00–17:00

Kerekasztal-beszélgetés

A beszélgetés vezérfonalát az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés adja, melynek célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra épülő, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságon alapuló európai életforma közös megteremtése, mozgalommá fejlesztése. Hogyan valósulhat meg mindez, és hogyan vehetünk részt ennek megteremtésében akár mikro-, akár makroszinten?

17:00–18:00

A tervező válaszol – kötetlen beszélgetési lehetőség a pop-up tárlaton kiállított termékek tervezőivel

Résztvevők:

  • Prof. Dr. Bachmann Bálint, rektor, egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács tagja
  • Dávida Eszter, építész, urbanista, a KÉK Kortárs Építészeti Központ projektvezetője, a NEB kerekasztal nagykövet-tagja
  • Mascher Róbert DLA, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, intézetigazgató, főiskolai docens, Semmelweis Egyetem
  • Matheidesz Réka, projektiroda-vezető, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Osvárt Judit, kurátor, Budapest Design Week, a Magyar Formatervezési Tanács tagja
  • Sebestény Ferenc DLA, tanszékvezető–helyettes, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, elnök, Magyar Designért Kulturális Alapítvány

 

További részletek:

Esemény: https://www.facebook.com/events/2963845720536303

facebook.com/budapestdesignweek

facebook.com/magyarformatervezesidij

mft.org.hu

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvényen fénykép- és videofelvétel készül.

2021/06/28