Design Világnap 2020: „Design for Everyday Life”

Mindennapjaink során a design értékét és előnyeit elsősorban azokon a tárgyakon és szolgáltatásokon keresztül tapasztaljuk meg, amelyek életünket könnyebbé és hatékonyabbá teszik – nem véletlen, hogy a 2020-as Design Világnap eseményei világszerte a „Design for Everyday Life”, azaz a „Design a mindennapi életben” tematika köré szerveződnek. Magyarországon a Design Világnap alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács felkérésére három stúdió szubjektív minivideója mutatja be, hogy a design életünk minden pillanatának szerves része – ez pedig már az októberi, hibrid Budapest Design Week felvezető eseménye is, mely az idei évben szintén döntően az online térben valósul meg.

A World Design Organization által meghirdetett World Industrial Design Day-t minden évben június 29-én ünnepli a designközösség. A 2020-as Design Világnap a „mindennapi tervezés” elképesztő erejét ünnepli, felhívja a figyelmet a formatervezés értékére és előnyeire a hétköznapi termékek és szolgáltatások esetén is. A köznapi tárgyaktól, készülékektől, eszközöktől és kiegészítőktől kezdve egészen az összetett digitális platformok és alkalmazásokig a design mindenhol jelen van a mindennapi életünkben – függetlenül attól, hogy tudatában vagyunk-e ennek vagy sem. Szeretnénk, ha minél többen felismernék a tervezés hozzáadott értékét és hasznosságát.

Míg a hazai kreatívipar szereplői gyakran érnek el nemzetközi sikereket, még mindig elengedhetetlen, hogy szemléletformálással és edukációval tudatosabbá tegyük a hazai vállalkozásokat, ezzel is segítve, hogy sikeresebbek lehessenek mind a magyar, mind a nemzetközi piacon.

„Fontos, hogy a hazai designipar szereplői is tudatában legyenek, hogy milyen versenyelőnyt jelent, ha levédetik, amit kitaláltak. A saját formatervezési mintával rendelkező kkv-k például jellemzően több bevételt generálnak, mint az olyanok, amelyek nem rendelkeznek szellemi tulajdonnal.” – emelte ki Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a világnap kapcsán. Hozzátette: A fejlődés csakis új ötletekkel, innovatív gondolkodású emberekkel működik. A globális világban óriási a verseny, a versenyelőny megszerzése pedig mindenkinél prioritást élvez – de megfelelő védelem nélkül kiszolgáltatottá válik a tulajdonos.

Az idei év rendhagyó lesz, mivel a koronavírus-járvány miatt az események világszerte az online térbe költöznek. Nem lesz ez másként hazánkban sem, ahol a World Design Organization hazai tagja, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében a design szerepét bemutató online videókkal ünnepeljük a Design Világnapját: a Magyar Formatervezési Tanács három olyan alkotóműhelyt kért fel a közreműködésre, amelyek tevékenysége döntően a hétköznapi életben használatos tárgyak köré koncentrálódik.

A Flying Objects egy nap történéseit sűrítette bele másfél perces videóba, hogy felhívja a figyelmet azokra a jól megtervezett tárgyakra, amik évtizedekig szolgálnak minket.Az integrált szolgáltatásokat nyújtó butik-designstúdió projektjeivel az elmúlt években sorra nyerte el a legfontosabb design díjakat: kétszer a Red Dot Design Awardot, egy ízben az iF Design Awardot, illetve a Magyar Formatervezési Díjat. A HYPENADHYPER a Design Világnapra készített videójában a magazinra is jellemző izgalmas vizuális megközelítésben mutat be olyan hétköznapi, ámde sok esetben ikonikus darabokat, melyek sokunk számára ismerősek. A harmadik filmet jegyző, Magyar Formatervezési Díjjal többszörösen elismert Maform Design Studio missziója, hogy az emberek mindennapjait a legújabb technológiai és mérnöki innovációk segítségével tegyék könnyebbé. Videójukban egy hétköznapi tárgy, egy locsolókanna négy különböző változatát személyesítik meg.

A Design Világnapra készült videók az idén október 1. és 11. között megrendezésre kerülő Budapest Design Week tematikájához is kapcsolódnak. A kialakult helyzethez alkalmazkodva és a nemzetközi példákat követve Magyarország legjelentősebb designeseményének jelentős részét a szervező Magyar Formatervezési Tanács az online térbe emeli át. A Budapest Design Week hibrid kiadásának tematikája a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épül. A fesztivál pedig Osvárt Judit, a Magyar Formatervezési Tanács tagjának szakmai irányításával a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét.

A fesztivál keretében az érdeklődők saját fejlesztésű, online projektek segítségével a design és a körforgásos gazdaság területéről ismerhetnek meg olyan megoldásokat, amelyek működőképes és hathatós válaszokat adnak a fenntarthatóság követelményeire, és közreműködhetnek a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésében.

Mivel a Budapest Design Week célja továbbra is elsősorban a hazai designszcéna szereplőinek bemutatása, valamint a közöttük, illetve a gazdasági szféra közötti kapcsolatépítés erősítése és az edukáció, az érdeklődők idén is találkozhatnak majd a megszokott tartalomtípusokkal – a szakmai műhelyeket bemutató Nyitott Stúdióktól a workshopokig. A járványügyi helyzet függvényében várhatóan augusztusban tudjuk bemutatni a rendezvény eseményeinek végleges sorát, amelyhez kapcsolódóan hamarosan közzétesszük a kapcsolódási lehetőségeket tartalmazó felhívást is.

A Design Világnapra készült videókat a Magyar Formatervezési Tanács és Budapest Design Week online felületein és social media csatornáin publikáljuk június 29-én.

 

A Budapest Design Week védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCB0DVP8BVzzHDV8o1uW0nmw

 

 

 

 

Web:
www.designhet.hu
www.mft.org.hu

Facebook: https://www.facebook.com/budapestdesignweek
Magyar Formatervezési Tanács fb oldal!

Sajtókapcsolat:
Magócsi Anikó, Mitte Communications
Tel.: +36 30 248 3098
Email: magocsi [169] mittecomm [961] com

 
 

 

 

 

 

 

2020/06/29