Design Management Díj: egymillió forint a designtudatos szervezeteknek

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) idén is meghirdeti Design Management Díj pályázatát. Az elismerésre a bírálóbizottság tagjain kívül bárki jelölhet vállalkozásokat, nonprofit intézményeket. Az egymillió forinttal járó díj célja elismerni a designtudatos szemléletben, a design alkalmazásában és szakszerű menedzselésében élen járó szervezeteket.

A designmenedzsment mára kulcsfontosságúvá vált a vállalatok számára a folyamatos innoválás, a versenyelőny megteremtése és kihasználása, az ügyfél-elégedettség, a márkaépítés, illetve a költséghatékonyság terén is. A megfelelő designstratégia emellett lehetővé teszi, hogy a cégek sikeresen alkalmazkodjanak a változó fogyasztói igényekhez és piaci környezethez – utóbbi az elmúlt években különösen gyorsan és sokrétűen alakult át.

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) több mint tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket. A Design Management Díjra (DMD) 2023-ban is bárki jelölhet látókörébe eső, kiváló szervezeteket, vállalkozásokat vagy intézményeket: a jelöléseket 2023. június 12-ig lehet e-mailen benyújtani. Amennyiben valaki a saját szervezetét nevezné, a nevezés és a pályázati dokumentáció benyújtási határideje 2023. június 25. A díjazott oklevélben és bruttó egymillió forint pénzjutalomban részesül.

„A megfelelő designstratégia alkalmazása erősíti az új, kreatív ötletek létrejöttét, az ezekből megvalósuló innovatív termékek és szolgáltatások pedig a vállalat versenyképességét és a piaci pozíciójának erősítését szolgálják. Számunkra kiemelten fontos, hogy minél több vállalkozás, szervezet gondolkodjon tudatosan ezen a téren, de azt sem szabad elfelejteni, hogy saját szellemi termékeink létrehozása mellett azok oltalmazása is cégértéknövelő tényezővé vált az elmúlt években” – emelte ki Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, illetve a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a pályázat kapcsán.

A kiírás ismét olyan szervezetek pályázatát vagy más általi jelölését várja, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

A szakmai zsűri tagjai: dr. Simon Attila, a bírálóbizottság elnöke, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens; Bachmann Bálint DLA építész, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora; dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia elnöke; Cselényi Krisztina, az Anest Csoport vezérigazgatója.

Az elmúlt évek igazolták, hogy a designmenedzsment a gazdaság minden területén fontos eszköz lehet: a díjazottak között ugyanúgy akadtak kis- és középvállalatok, mint nonprofit intézmények, kifejezetten designnal foglalkozó vagy kereskedelmi profilú cégek. A nyertesek között találjuk a Panyolium gyümölcsfeldolgozó manufaktúrát, a budapesti Radnóti Miklós Színházat, a Plydesign bútoripari céget vagy a Varga-Flexo nyomdaipari vállalkozást. Ugyan a fenti intézmények és cégek háttere, működési területe rendkívül különböző, közös bennük a design-thinking alapú perspektivikus, szisztematikus építkezés, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjainak szem előtt tartása, mindez a kreativitás és a tervezői érzékenység révén egy megoldásban egyesíti a felhasználói igényeket, a technikai lehetőségeket és az üzleti siker feltételeit.

Díjazásra jelölés és nevezés:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/design-management-dij

2023/05/31