A Design Háza Torinóban

A Design Háza Torinóban

Az Icsid (International Council of Societies of Industrial Design – Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) 2005-ös kongresszusán merült fel egy különleges designévad megrendezésének ötlete, mely a Világ Design Fővárosa (World Design Capital) nevet kapta. A címet 2008-ban elsőként Torino nyerte el.

A címviselő város éves rendezvénysorozatának része volt az International Design Casa program, amely az olimpiai játékokról és a világkiállításokról ismert nemzetközi pavilonok rendszerét követte: a meghívott partnerországok különböző helyszíneken, egy időben nyitottak designkiállításokat.

Kelet-Közép-Európa Design Casája hat ország összefogásával született meg. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és hazánk egy kifejezetten erre az alkalomra készült, különleges grafikai installáción keresztül mutatkozott be az Artintown galériában. A Magyarország vezette közös „produkció" kurátora Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának főtanácsosa volt.

Minden partnerország öt tárgyat választott ki, a róluk készült grafikára épült a kiállítóteret beszövő installáció. Országonként egy-egy tárgy a tér különböző pontjain meglepetésszerűen teljes valóságában is megjelent, mintegy „megszökve" a falakról. Az installációt Szabó Levente grafikusművész tervezte. Magyarországot – a közelmúlt és a jelen design-tárgyai közül – Breuer Marcel Wassily széke, a Rubik-kocka, a Magyar Formatervezési Díjas Etalon hangfal és Corvus repülőgép, valamint a Geppetto Stúdió innovatív tojástartója képviselte. A kiállítás katalógusa pdf formátumban letölthető.

A tárgyak mellett az érintett országok legkiemelkedőbb animációi is láthatók voltak a galériában. Az animáció hangsúlyozása nem véletlen, mivel ez – a vizualitásra építve – széles közönség számára befogadható, másrészt a projektben részt vevő országok magas színvonalú animációs hagyományokkal büszkélkedhetnek. Magyarország animációs filmcsokrát a Moholy-Nagy Egyetem professzora, Fülöp József állította össze.

A galéria kávézójában alkalom nyílt a hat ország designkiadványainak nézegetésére, valamint kötetlen beszélgetésre a szakma képviselőivel.

A kiállítást 2008. november 6–13. között, naponta 11.00–20.00 óráig lehetett látogatni, november 8-a kivételével, amikor a torinói „Fehér Éjszaka" alkalmával a város minden múzeuma és galériája éjfélig tartott nyitva.

A Magyar Formatervezési Tanács partnere az Észt Formatervezők Egyesülete, a lett Design Információs Központ, a litván Design Fórum, a lengyel Ipari Formatervezők Egyesülete és a sziléziai designközpont, valamint a Szlovák Design Központ volt.

Régiónk mellett csak a japánok és a belgák törekedtek arra, hogy Torino eredeti elképzelését követve izgalmasan átalakított térben fogadják a látogatókat. A Japán Casa egy népszerű sétálóutcán, egy műemléképület tágas kapubejárójában kapott helyet. Nagoja a promóciós anyag szerint „monozukuri" város, vagyis olyan hely, ahol a tárgykészítésnek évszázados hagyományai vannak. Ennek szellemében egyszerre mutatták be hagyományos textil és kerámia kézművességüket és a legmodernebb technológiával készült robotokat. Belgium egy földalatti parkoló felszíni épületében rendezkedett be. A „dada" szellemében tervezett, fekete-fehér kiállításon vészjósló, fekete műanyag varjak sokasága fogadta a látogatókat. Összesen 29 flamand művész mutatkozott be szellemes, kisszériában gyártott tárgyakkal.
A többi ország csak saját nemzeti designdíjának anyagát hozta el Torinóba, és nem törekedtek arra, hogy egyedi „otthont" (Casát) teremtsenek.

Az International Design Casa egyéb helyszínei

Casa Ausztria – Sala Colonne, Castello del Valentino, Viale Mattioli 39
Casa Belgium – „Serra", Piazzale Valdo Fusi
Casa Dél-Korea (Szöul) – Palazzo Madama, Piazza Castello
Casa Közép-Kelet-Európa – Artintown Galéria, Via Berthollet 25
Casa Franciaország – Spazio Azimut, Piazza Palazzo di Citta 8
Casa Japán (Nagoja) – Antichi Chiostri, Via Garibaldi 25 and Palazzo Barolo, Via delle Orfane 7
Casa Norvégia – OGR szerelőcsarnok, Corso Castelfidardo 18
Casa Hollandia (Rotterdam) – Megyei Levéltár pincéje, Via Piave 21
Casa Szingapúr – Turin Galéria, Via Maria Vittoria 6
Casa Spanyolország (Barcelona) – OGR szerelőcsarnok, Corso Castelfidardo 18

A Világ Design Fővárosa programról

A Világ Design Fővárosa városokat támogató projekt, a design hatékonyságát ünnepli. Olyan városok eredményeit mutatja fel kétévente, amelyek a designt a társadalmi, kulturális és gazdasági élet támogatására alkalmazzák, és ahol az esemény keretében egy éven keresztül designhoz kapcsolódó programokat rendeznek. Szemben a hagyományosan „designközpontoknak” tekintett városokkal, amelyekben a designipar hosszú évtizedeken keresztül fejlődött, a Világ Design Fővárosa díjat nem arra szánták, hogy egy státust jelöljön ki. Elsősorban olyan városok kapják, amelyek a designt fejlődést támogató eszközként a leghatékonyabban és – ami még fontosabb – a legkreatívabban alkalmazzák.