Hogyan kutassunk formatervezési mintákat?

Hogyan kutassunk formatervezési mintákat?

Támogatott kutatás
A formatervezési mintaoltalmak kutatása speciális szakértelmet és gyakorlatot igénylő tevékenység, ezért célszerű személyesen felkeresni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szakkönyvtárát, ahol a kutatás szakreferenseink segítségével és útmutatásával végezhető el.

Önálló kutatás
Az Interneten számos adatbázis áll rendelkezésre a formatervezési mintaoltalmak kutatására, a keresett információ szabja meg, melyik az, melyek azok, amelyekben a kutatás a legeredményesebben elvégezhető.  A kutatás során a tárgyszavak mellett célszerű használni az ipari minták nemzetközi osztályozására létesített Locarnói Osztályozást.
Tekintve, hogy a kutatás eredménye függ az adatbázis tartalmától, az adatbázisban esetlegesen előforduló hibáktól és magától a kutatási stratégiától is, a tény, hogy a kutatás eredménye negatív, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is létezik a kereset formatervezési mintaoltalom.

 

1. A Magyarországon érvényes formatervezési mintaoltalmi dokumentumok kutatása

Az e-kutatás adatbázis
Az SZTNH bárki által hozzáférhető adatbázisa, amely lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő részletes tájékozódást.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő e-kutatási adatbázisa - mint az iparjogvédelmi információk legteljesebb hazai forrása - 2011. június 1-jén a Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család (PIPACS) helyébe lépett. Ettől az időponttól kezdve a hivatal publikus adatvagyonának a korábbiakhoz képest szélesebb köréhez nyílik hozzáférés az e-kutatás adatbázishoz csatolt dokumentumok révén.
Az adatbázis valamennyi oltalmi formát magába foglaló keresést tesz lehetővé az Egyszerű keresés felületen - e szolgáltatás segítségével például feltérképezhetjük egy intézmény teljes iparjogvédelmi portfolióját.
Az Összetett keresésen belül kiválasztva a "Formatervezési minták oltalma" menüpontot lehetőség nyílik komplex keresőkérdések összeállításával a releváns formatervezési minták  célzott leválogatására.

2. A külföldi formatervezési mintaoltalmak kutatása

 

A különböző adatbázisok használata során figyelemmel kell lenni az adatbázisok adattartalmára, és arra, hogy az alkalmazandó kutatási technikák esetenként jelentősen eltérőek lehetnek.