Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj (MNL) – fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítve – a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását, azaz a hazai gazdaság versenyképességének növelését célozza meg.  A pályázatra gyártói együttműködéssel megvalósítandó vagy önállóan kialakított, megalapozott szakmai programmal jelentkezhet minden 35. évét még be nem töltött, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik.

Az ösztöndíj összege bruttó 1.200.000 Ft, futamideje 6 hónap. Az ösztöndíjpályázat fedezetét jelenleg a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala biztosítja az Express Innovation Agency VMV Nonprofit Zrt. szervezési-lebonyolítói és a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat minden év kora tavaszán hirdetik meg az alábbi kategóriákban:

  • önálló tervezői projekt;
  • önálló designelméleti, -kutatási projekt;
  • önálló tervezői projekt, gyártói együttműködéssel;
  • együttműködő cégek feladatkiírására benyújtott projekt.

MNL pályázat, értékelés

Az ösztöndíj odaítéléséről szakmai grémium dönt, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az ösztöndíjasok munkáját, akik nyilvános kiállításon adnak számot az eredményről. Az elbírálás szempontjai: a téma innovációs tartalma, társadalmi és gazdasági jelentősége és nemzetközi szinten mért újdonsága.

 

MNL története

Az ösztöndíjat az Ipari Formatervezési Tanács javaslatára 1988-ban alapította három minisztérium azzal a céllal, hogy ily módon segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, hozzájáruljon a magyar tárgykultúra és környezetkultúra fejlesztéséhez, valamint a design innovációs integrációjával tovább növelje a hazai gazdaság versenyképességét.

2008-tól az alkotók a gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhatnak. A legfrissebb  pályázati felhívásban a cégek által javasolt, előre meghatározott témák közül is választhattak az alkotóművészek.

Részletes történeti áttekintés az Archívumban olvasható.

További információ

Majcher Barbara
irodavezető
telefon: (061) 474 5587
email: barbara [961] majcher [169] hipo [961] gov [961] hu

Kövess minket! 
https://www.facebook.com/moholyosztondij