Design előadás

Zuzanna Skalska előadása a Design Világnapja - World Industrial Design Day alkalmából

2012. június 29.

2012. június 29-én - a világ számos pontjához hasonlóan - Magyarországon immár ötödik alkalommal ünnepeljük meg a Design Világnapját (World Industrial Design Day). Ezen jeles esemény alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács és a Forum Hungaricum meghívására az európai designélet kulcsfontosságú szereplője, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást. A prezentáció fókuszában a nemzetközi design trendek mellett - csatlakozva az idei designfest tematikájához - a slow design áll, így az előadás a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye is egyben.

időpont: 2012. június 29., délelőtt 10:00 óra
helyszín: Design Terminál Erzsébet téri épülete - 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

Az előadás angol nyelvű, a szinkrontolmácsolás biztosított. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, regisztrációját 2012. június 25-éig küldje el az mfti [169] hipo [961] gov [961] hu  e-mail címre.

A lengyel származású Zuzanna Skalska 1991 óta él Hollandiában, ahol az eindhoveni Design Academy-n és a Royal Academy of Fine Art & Designon (Den Bosch) folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után a Philips Designnál helyezkedett el mint a stratégiai részleg trendelemzője. 2001-ben kezdett Hollandia legnagyobb design tanácsadó cégénél, a VanBerlo-nál dolgozni, ahol a mai napig a legkülönbözőbb iparágakban végez trendkutatásokat. Zuzanna évente több mint 25 nemzetközi szakmai és kereskedelmi vásáron vesz részt; számos szemináriumot és előadást tart, világszerte különböző konferenciák meghívott előadója. 2004 óta tagja az eindhoveni Dutch Design Week vezetőségének, illetve 2011-ben csatlakozott a Design Cooperation Brainport tanácsadó testületéhez.

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és a designrajongók. A nemzetközi megmozdulás célja, hogy a design jelentőségét a szakmán kívül a nagyközönség felé is hangsúlyozza.

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapestre 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor. Az évről évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60 ezer látogatót vonzó eseménysor aktuális szlogenje: Élj lassabban! Vagyis idén a designfest fókuszában az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul kitűző slow mozgalmak állnak. A slow design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar; olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, valamint hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.