Szöul lesz 2010-ben a Világ Design Fővárosa

 

A Világ Design Fővárosa (World Design Capital – WDC) címet egy kétévente megrendezésre kerülő nyílt pályázat keretében nyerheti el bármely olyan város, amelynek vezetése felismerte a design gazdaságélénkítő, kulturális és társadalmi potenciálját, és aktívan ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket. A nyertes egy évig viselheti a kitüntető címet.
A díj ötlete az Icsid (International Council of Societies of Industrial Design - Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) és az Icograda (International Council of Graphic Design Associations - Grafikai Társaságok Nemzetközi Szövetsége) nevéhez fűződik. A világszervezetek elsőként, 2008-ban Torinonak ítélték a címet.

Március 17-én ünnepélyes keretek között írták alá azt a hivatalos megállapodást, amely szerint 2010-ben Szöul lesz a Világ Design Fővárosa. Az okiratot Oh Se-hoon Szöul főpolgármestere és Prof. Carlos Hinrichsen az Icsid elnöke látta el kézjegyével. Az eseményen több mint 300 meghívott vett részt, köztük az Icsid vezetőség tagjai, a világ Design Fővárosa cím ötletgazdája Prof. Dr. Peter Zec, valamint 41 ország diplomáciai testületének vezetői, illetve Szöul város más szakmai szervezeteinek képviselői.

A város vezetése kifejezte, hogy minden lehetséges eszközzel támogatja azt a törekvést, hogy Szöul a kreatív tehetségek vonzó célpontjává váljon, illetve számos olyan 2010-re kiteljesedő projektet indít útjára, amelyek ezt az imázst erősítve, komoly turisztikai vonzerőt jelentenek majd. Az aláírást követő beszédében Oh Se-hoon hangsúlyozta, hogy a megtisztelő cím elnyerése komoly gazdasági lehetőségeket is rejt.

A gazdag programsorozat legfontosabb eseményét jelenti majd a Szöuli Design Olimpia (Seoul Design Olympiad) és az U-Design nemzetközi pályázat. Ezen túlmenően, a város aktívan is részt kíván venni a World Design Report nevű összefoglaló jelentés munkájában, valamint terveik között szerepel a fiatal tehetségek kibontakozását segítő kreatív tábor létrehozása, sőt a város lakóira is számítnak egyes projektek során. Szorosan kapcsolódik a rendezvénysorozathoz a Dongdaemun Design Plaza & Park felépítése is, melynek terveit közösen jegyzi a világhírű Zaha Hadid és a koreai Samwoo iroda.

A projekt sikerében kulcsfontosságú szerepet játszik a hatékony kommunikáció, ezért Szöul promóciós standokat állít fel a világ olyan fontos designeseményein, mint a Hannoveri Vásár, a New York-i ICFF (International Contemporary Furniture Fair), vagy a londoni Contemporary Design Show. A város vezetése egyéb területeken is szorgalmazza a helyi képviselettel rendelkező multinacionális vállalatokkal közös egüttműködést, sőt már most felállították azt a bizottságot, amelybe a városvezetés részéről érkező szakemberek mellett a design, az építészet, a média, illetve gazdasági kérdésekben tapasztalt szaktekintélyeket kértek fel közös munkára.

A későbbiekben tervezik annak a tanácsadó testületnek a felállítását, amelyneka design és marketing területén jártas tagjai a kreatív tanácsadás mellett, a kommunikációs stratégiák kidolgozása lenne a feladata. Külön divíziót alkot majd a Szöul Design Főhadiszállás (Seoul Design Headquarters), amely a városfejlesztési projektek koordinálása mellett, nemzetközi designszervezetekkel is tartja majd a kapcsolatot.