Elnöki köszöntő

 

Köszöntöm Önt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján!

Hivatalunk több mint 120 éve, 1896. március 1-jén jött létre Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal néven. Az évszázados hagyomány kötelez minket arra, hogy megőrizzük az elődeink munkája által megalapozott bizalmat. Nap, mint nap azon dolgozunk kiváló szakembereinkkel, hogy ügyfélbarát hatóságként szolgáljuk a magyar gazdaság és társadalom igényeit.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sokrétű tevékenysége hűen leképezi azt a komplexitást, amellyel az iparjogvédelem és a szerzői jog intézményrendszere kívánja a szellemi alkotómunka eredményét elismerni. A magánszemélyek és a vállalkozások az alkotásaikat és az innovációikat nyilvántartásba vetethetik és megvédhetik az utánzástól: a találmányokra szabadalmat, a nevekre és logókra védjegyoltalmat, a designra formatervezésiminta-oltalmat lehet szerezni. Az egyébként nyilvántartásba vétel nélkül keletkező szerzői jogi védelem kapcsán is számos szolgáltatással állunk az ügyfelek rendelkezésére. Néhány év óta a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével összefüggő kérdésekkel is megkereshető a hivatalunk, amellyel a szolgáltatási kínálatunk immár az innovációs folyamat valamennyi lényeges elemére kiterjedt.

A hatósági feladatok ellátása mellett kiemelt figyelmet fordítunk a tájékoztató tevékenységre: a mindenki számára informálódási lehetőséget biztosító nyilvántartások vezetése mellett oktatással-képzéssel, ügyfélszolgálati és könyvtári szolgáltatásokkal törekszünk arra, hogy az ügyfelek igényeit minél teljesebben ki tudjuk elégíteni.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felelős a kormányzaton belül valamennyi szellemi tulajdon védelmével összefüggő kérdésért, valamint képviseli Magyarországot a regionális és nemzetközi szervezetekben. Részt vesz az Európai Uniós tagságból fakadó kötelezettségek ellátásában, valamint aktív szerepet tölt be a bilaterális szellemitulajdon-védelmi együttműködésekben is.

Mindent megteszünk a gazdaság, a tudomány és a kultúra szellemi értékeinek oltalmáért, a szellemi tulajdon védelméért és ügyfeleink magas szintű tájékoztatásáért.

Kérem, forduljon bizalommal hozzánk! 

dr. Łuszcz Viktor

elnök