2016. április 1-jétől ismét csökkennek

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy 2016. április 1-jétől mérséklődnek a nemzetközi szabadalmi (PCT-) bejelentésekkel kapcsolatosan a Rospatent mint nemzetközi kutatási hatóság számára fizetendő nemzetközi kutatási illetékek magyar forintban meghatározott összegei.

Az illetékek forintban meghatározott összege változásának szabályait és rendjét a PCT Unió Közgyűlése által elfogadott, az egyes díjak egyenértékének meghatározására vonatkozó Irányelv (Directives of the PCT Assembly Relating to the Establishment of Equivalent Amounts of Certain Fees) rögzíti.

Ennek megfelelően amennyiben a svájci frankban, illetve egyéb pénznemben (a jelen esetben orosz rubelben) meghatározott díjak és a magyar forint árfolyamkülönbsége a legutóbbi díjmeghatározáskor alapul vett árfolyamhoz képest négy egymást követő pénteken meghaladja az 5%-ot, úgy a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO)  főigazgatója – az érintett hivatalokkal folytatott konzultációt követően – javaslatot tesz az érintett illetékek nemzeti devizákban meghatározott összegeinek módosítására.

A magyar forint és az orosz rubel esetében az árfolyamkülönbség négy egymást követő pénteken is meghaladta az 5%-ot, ezért a WIPO főigazgatója a fenti Irányelv rendelkezéseivel összhangban tett javaslatot az illetékek forintban meghatározott összegének módosítására.

A kutatási illeték a Rospatent kutatóhatóságként történő megjelölése esetén 26.800 Ft abban az esetben, ha a bejelentés nyelve orosz, és 111.100 Ft, ha a bejelentés nyelve angol.

A fenti illetékek változását és az illetékek pontos összegét a WIPO 2016. február 11-én tette közzé hivatalos lapjában (PCT Gazette, Official Notices, Fees Payable Under the PCT, 45. oldal).

2016/03/22