Hamarosan megjelenik a Bevezetés a szerzői jogba című jegyzet!

A szerzői alkotótevékenység látszólag egyszerű folyamat: vonalat festünk egy üres vászonra, kattintgatunk a fényképezőgéppel, szavakat írunk egymás mellé, vagy eltáncoljuk az érzéseinket. De mitől válik egy emberi alkotás szerzői jogi védelemben részesülő művé és mit jelent egyáltalán ez a védelem?

Manapság szinte nincs olyan tárgy a környezetünkben, amely ne kapcsolódna a szerzői joghoz. A telefonokon filmeket nézünk, a karórákon zenét hallgatunk, a tableteken e-bookot olvasunk. Mindeközben mi magunk is megállás nélkül kutatunk, tanulmányokat írunk, szelfizünk vagy éppen mémeket hozunk létre – így szerzővé; a tartalmakat pedig nyomtatott formában terjesztve vagy az interneten megosztva felhasználókká válunk.

A hamarosan megjelenő, az SZTNH szerzői jogász munkatársai által szerkesztett Bevezetés a  szerzői jogba  című kiadvány célja, hogy az olvasót megismertesse a szerzői jog alapvető fogalmaival, így a művekkel, a szerző személyhez fűződő és vagyoni jogaival, a szerzői jog főbb korlátaival, a művek felhasználásával és a szerzői jogi jogérvényesítéssel.

A jegyzet külön hangsúlyt fektet arra, hogy segítsen eligazodni a digitális technológia és a szerzői jog kapcsolódási pontjain, mit amilyen a művek letöltése, feltöltése, a fájlcsere vagy a linkek használata.

Az anyag megértését szövegbe ágyazott jogesetek, történetek és illusztrációk segítik.

 

PDF icon Szórólap és megrendelő»

 

2015/09/14