Megújult együttműködés a szingapúri Szellemitulajdon-védelmi Hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala között

2014. augusztus 27-én került sor a szingapúri és magyar szellemitulajdon-védelmi hatóságok közötti - a szabadalomengedélyezési eljárás tekintetében folytatott - együttműködés alapjául szolgáló szerződés újabb 5 évre szóló meghosszabbításának aláírására. A szingapúri Szellemitulajdon-védelmi Hivatal (IPOS) részéről Tan Yih San vezérigazgató, míg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) képviseletében Dr. Bendzsel Miklós elnök írta alá a szerződést. A szerződés aláírását követően Tan Yih San elismerően méltatta a magyar hivatal teljesítményét és minőségi munkáját, valamint említést tett a magyar feltalálók világszinten elismert kreativitásáról. Az SZTNH elnöke kiemelte Szingapúr dinamikus fejlődését, egyben a támogatásáról biztosította a szingapúri törekvéseket a Szabadalmi Együttműködési Szerződés szerinti nemzetközi kutatóhatósági szerepvállalással kapcsolatban.

Az SZTNH hivatalközi nemzetközi együttműködés keretében 2006 óta vesz részt az IPOS-hoz benyújtott szabadalmi bejelentések érdemi vizsgálatában. A részvétel 2009-ben alakult át közvetlen együttműködéssé, amikor Dr. Bendzsel Miklós, a magyar Hivatal elnöke 5 évre szóló együttműködési szerződést írt alá a szingapúri hivatalban.

Ennek eredményeként 2009 óta folyamatosan, a múlt évben például közel 1500 különféle, új szabadalmi bejelentés formájában oltalmat kérő találmány kapcsán vette igénybe a szingapúri fél szabadalomengedélyezési eljárásában a magyar hivatal közreműködését. A számadatok azt mutatják, hogy az SZTNH-ra hárul minden évben a szingapúri bejelentések vizsgálatának mintegy 15-20 százaléka. Ezáltal más, vezető nyugat-európai hivatalok mellett aktívan veszünk részt a dinamikusan fejlődő városállam területére érvényes oltalmak engedélyezésében. Az angol nyelven folyó eljárásokban napjaink műszaki-tudományos világának, ezen belül kiemelten a biotechnológia, az elektronika és az információs technológiák élvonalába tartozó megoldások vizsgálata során az SZTNH hosszú távon bizonyította, hogy a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is képes megfelelni a hivatalban rendelkezésre álló szabadalmi elbírálók szakértelme.

Az SZTNH elnökének látogatása egybeesett a 2014. augusztus 26-27-én tartott az IP Week@SG 2014 regionális iparjogvédelmi konferenciával, amely eseményen így a magyar delegáció is részt vett. A közel 1200 fős konferencia az ázsiai régió egyik legfontosabb rendezvénye, ahol a szellemi tulajdon védelemével foglalkozó regionális és globális szereplők osztják meg egymással tapasztalataikat a folyamatosan változó piaci környezetben. A konferencia keretében került megrendezésre a többoldalú PPH szabadalom-engedélyezési gyorsítási lehetőségben részt vevő országok munkatalálkozója is. A magyar hivatal a globális PPH rendszerében is részt vesz, így a találkozón is képviseltette magát. A globális PPH keretében Magyarországon engedélyezett szabadalmat alapul véve gyorsított eljárásban szerezhető oltalom az USA, Japán, Dél-Korea, Kanada, Ausztrália és több európai ország területére.

2014/09/02