Az SZTNH közleménye az informatikai rendszerét ért külső támadásról

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a HÍR TV Híradójában tegnap közölt összeállításra reagálva a következő tájékoztatást adja.

A hivatal 2013. szeptember 16-án értesült a szabadalmi bejelentéseket érintő jogosulatlan adatszerzésről. Megállapította, hogy az adatszerzés rosszhiszemű, célzatos és szisztematikus belföldi informatikai támadás eredménye volt. Ezt követően haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a további visszaélések megakadályozása, és az elkövetők felderítése érdekében: megszüntette a biztonsági rést, büntető feljelentést tett, továbbá tájékoztatta az információbiztonsági hatóságot, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot.

Az SZTNH azonosította a visszaéléssel potenciálisan érintett szabadalmi bejelentéseket. A jogosulatlan adatszerzés nem érintett „államtitoknak” minősülő bejelentést. Az informatikai támadás következtében nem jutott olyan módon nyilvánosságra az érintett szabadalmi bejelentések tartalma, amely akár a belföldi, akár a külföldi oltalomszerzést akadályozná vagy hátráltatná. Jogsértő nyilvánosságra hozatal esetén is a hivatalnál folyamatban lévő bejelentések ügyében garanciát jelent, hogy az újdonság meglétét a bejelentés napjára nézve kell vizsgálni, és az oltalom is e napon kezdődik, a külföldi oltalomszerzés garanciáit pedig az uniós elsőbbség és az ún. türelmi idő jogintézményei biztosítják.

A bejelentői kockázatok kezelése és a bizonytalanságok eloszlatása céljából a hivatal közvetlenül és egyénileg megkeresi a potenciálisan érintett bejelentőket és jogi képviselőiket.

Ettől függetlenül az ügyféli jogosultságok védelme érdekében a hivatal bizalmas ügyintézést biztosító konzultációs lehetőséget is nyújt az érintettek számára. Az ilyen igényeket a konzultacio [169] hipo [961] gov [961] hu elektronikus címen lehet bejelenteni. Az adott lehetőséget igénybe venni kívánó ügyfelek a megjelölt elektronikus levélcímen tehetik fel kérdéseiket, vagy jelenthetik be a visszaéléssel összefüggő konkrét konzultáció iránti igényüket.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2013/10/25