DESIGN HÉT

 

2004. OKTÓBER 15-24.

A Magyar Formatervezési Díj alapításának 25. évfordulóján a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál Kht. idén első alkalommal rendezi meg a Design Hét eseménysorozatot a Budapesti Őszi Fesztivál keretében , ezáltal új műfajjal, a formatervezéssel gazdagítva a kortárs művészeti fesztivál programját. A rendkívül változatos, 13 helyszínen zajló Design Hét középpontjában az elmúlt 25 év magyar designtörténetére visszatekintő jubileumi kiállítás áll. A 19 esemény között szereplő osztrák, francia, holland, német, cseh, lengyel és angol trendeket felvillantó kiállítások, termék- és folyóiratbemutatók, valamint lengyel designszeminárium és fiatal magyar formatervezők által kezdeményezett szakmai konferencia, és a budapesti design galériákat felkereső design túrák teszik színessé a kínálatot.

A DESIGN HÉT programja


Október 15.
Lengyel Nagykövetség, 11:00


Design Hét | A lengyel design az európai formatervezésben (szeminárium)

 

A Lengyel Nagykövetség Gazdasági-Kereskedelmi Osztályának szervezésében

Helyszín: Lengyel Nagykövetség Gazdasági-Kereskedelmi Osztálya, 1143 Budapest, Stefánia út 65.

 

 


Október 15.
Budapest Galéria, 16:00


Design Hét |Kortárs osztrák design - Adolf Loos Staatspreis Design 2003 - osztrák állami designdíjjal kitüntetett termékek kiállításának megnyitója

 

A kiállítás a kortárs osztrák design széleskörű bemutatását szolgálja - a terméktervezéstől a tervezőgrafikáig.

Az Adolf Loos állami designdíj Ausztria legfontosabb formatervezési díja az alábbi kategóriákban: termékdesign (fogyasztási cikkek és beruházási javak), belső- és környezettervezés valamint kísérleti design. A kiállítás a 2003. évi díjnyertesek munkáiból ad közre válogatást. A projektek megvalósítására az utóbbi két évben került sor, körük az innovatív koporsó-designtól a babacumiig és a vízálló vezetékmentes fényforrásig terjed.

Nyitva: október 15-25.

A Design Austria szervezésében
Támogató: Osztrák Kulturális Fórum

Helyszín: Budapest Galéria 1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.

 

 


Október 15.
Octogon Galéria, 19:00


Design Hét | Kortárs osztrák design - Osztrák tervezőgrafika és digitális média

 

A tervezőgrafika és illusztráció területéről az ez évi Joseph Binder Díjra jelöltek munkái láthatóak. Ez az egyetlen olyan designdíj-pályázat Ausztriában, amelyen külföldi tervezők is részt vehetnek. Az ez évi pályázat az új fejlesztéseket és trendeket tárja elénk az alábbi kategóriákban: arculattervezés, kommunikációtervezés, vizuálisinformáció-tervezés, kiadványtervezés, plakát, csomagolás, illusztráció, tipográfia és "design fikció". A verseny célja, hogy összehasonlítsa Ausztria nemzeti designszínvonalát a nemzetközivel, és felhívja a figyelmet egy olyan szakterületre, amelyet még mindig széles körben alábecsülnek.

Nyitva: október 15-25.

Együttműködő partnerek: Osztrák Kulturális Fórum, Design Austria, Octogon Galéria
A Design Austria szervezésében
Támogató: Osztrák Kulturális Fórum, Octogon Galéria

Helyszín: Octogon Galéria, 1013 Budapest, Lánchíd utca 7-9.

 

 


Október 16.
VAM IDC Galéria, 16:00


Design Hét | "A prágai építészet lenyomataia divat- és formatervezésben " című cseh kiállítás megnyitója

 

A neves cseh divattervezők, designerek és fotóművészek munkáiból álló tárlat a divat és a design lenyomatát mutatja be a prágai építészetben. A 2000-ben létrehozott kiállítás egyben az "Elveszett elegancia keresése" elnevezésű projekt negyedik évfolyama. A projekt célja a prágai Iparművészeti Múzeum Textil gyűjteményének gyarapítása és a XX. század 90-es éveinek második feléből származó ruhák és ruhakiegészítők egységes kollekciójának gazdagítása. A divatprojekt-sorozat keretében megvalósult kiállítás egyúttal támogatni kívánja egy Prágában létrehozandó speciális Divatmúzeum megalapítási törekvéseit is. A kiállítást, amelynek kurátor asszonya Drahomira Březinová, 2001-ben Bécsben, 2003-ban a stockholmi Cseh Centrumban mutatták be.

Nyitva: október 17- november 5.

A Cseh Kultúra szervezésében
Támogató: VAM IDC Galéria

Helyszín: VAM IDC Galéria, 1061 Budapest, Király utca 26.

 

 


Október 16.
MKISZ Kiállítóterme, 19:00


Design Hét | Aranyrajzszög Díj 2004 című kiállítás megnyitója

 

Az alkalmazott grafika műfajában tevékenykedő kiemelkedő alkotók és alkotásaik elismerésére létrejött szakmai díj-pályázatot és a pályaművekből megrendezendő kiállítás felhívását idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete (MGSE). A szakmai díjat négy kategóriában adományozzák: Életmű Díj a közelmúltban kifejtett magas szintű szakmai munkáért, Kulturális Díj és a Legjobb szuverén alkalmazott grafikai produkció díja. A díjak átadására a kiállításon kerül sor.

Nyitva: október 16-31.

A Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete szervezésében
Támogató:
Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége

Helyszín: MKISZ Kiállítóterme,
1061 Budapest, Andrássy út 6.

 

 

 


Október 17.
Gödör Klub, 17:00


Design Hét | 21. századi Dandy kiállítás megnyitója

 

A szellemes és kitűnően installált kiállítás a "Gondolatok sugárútján" című rendezvénysorozat Brit Divatnapok szekciójának részeként kerül bemutatásra Budapesten. A sorozatot Nagy-Britannia indította az EU bővítésének alkalmából azzal a céllal, hogy a nyolc új közép-európai EU-tagállam és az Egyesült Királyság fiatal szakemberei találkozhassanak, és új kapcsolódási pontokat alakítsanak ki egymással. A rendezvénysorozatot a Brit Nagykövetség és a British Council szervezi.

A British Council "21.századi Dandy" című vándorkiállítása a brit férfiak öltözködési rítusait mutatja be a legendás hírű londoni Saville Row szabászműhelyeitől a kortárs klubkultúra törzsi szokásaiig. A brit viktoriánus férfit sokáig láthatatlan fogyasztóként emlegették, hiszen divatszükségleteit a publikumtól távol, a szabó privát műhelyében elégítette ki. Ez a diszkréció - amely a maszkulin divatfogyasztást még a 20. században is jócskán övezte - az 1960-as, majd később a 80-as évek végén kezdett megváltozni, amikor a férfidivat kérdései már nyilvánosan is megvitatásra és a reklám világába kerültek. Ennek ellenére a 21. századi brit férfi, illetve az őt öltöztető tervezők újra visszatértek 19. századi társaikhoz, visszakövetelve ősi divatfogyasztói és divatszállítói jogaikat, amelyeknek fő jellemzőit a kivételes egyéniség és a brit divatot eleve meghatározó irónia képezik. A 15-20 brit férfiruha tervező munkáiból álló kiállítás a maszkulin "típusokat" hat nagyobb kategóriába (Úriember, Hoxton, Dendi, Hétköznapi, Neo-modernista, SztárSzabász és ÚjBrit) rendezi és azt mutatja be, hogyan befolyásolja Brummel dendi értelmezése még ma is a brit férfidivatot. A kiállítás kurátorai prof. Christopher Breward (London College of Fashion) és Alice Cicolini (British Council, Design Promotion Department), tervezői Andrew Stafford formatervező és Miles Murray Sorrel (FUEL) grafikus. Első ízben a Moszkvai Művészeti Központban mutatták be 2003 júniusában.

Nyitva: október 17-31.

A British Council szervezésében
Támogató: Gödör Klub

Helyszín: Gödör Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér

 

 


Október 17.
Erzsébet tér, Gödör Klub, 19:00


Design Hét | Design túra

 

Az Erzsébet téri régi Volánbusz pályaudvarról induló Ikarus busszal csoportos látogatás budapesti design galériákba. A buszon magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetést biztosítunk. A túra ingyenes, az érintett helyszínek bármelyikén fel lehet szállni. Időtartama: kb. 3 és fél óra.

Regisztrálás: Gödör Klub, Erzsébet tér, 14:00 - 17:00 között.

A Design Terminál Kht. szervezésében

Indulás: Volánbusz pályaudvar, 1051 Budapest, Erzsébet tér

 

 


Október 18.
Lengyel Intézet, 11:00


Design Hét | Design PL, Lengyel formatervező cégek kiállítása: NC Art, TRIADA Design, ERGO Design

 

A kiállításon két krakkói és egy varsói formatervező cég mutatkozik be munkáival. Andrzej Tomasz Rudkiewicz formatervező vezetésével 20 éve működik a varsói NC Art Design Iroda, amely a lámpatervezés IF Hannover díjjal is elismert szakértőjének számít.

A krakkói TRIADA Design, a poznani vásárok többszörös DOMEXPO díjasa, a széleskörű formatervezésen kívül a termékkísérők és kiadványok grafikai tervezésével is foglalkozik. A 40 munkatárssal és 20 gyártó cég hátterével működő krakkói ERGO Design fő profilját a terméktervezés, csomagolás és grafika, logo és arculattervezés, POS termékek, display rendszerek, márkaboltok berendezéseinek tervezése és gyártása jelenti. Termékeiket 14 országba exportálják.

A kiállítás alkalmából bemutatják az új lengyel designfolyóiratot, a hírneves Projekt hagyományait követő 2+3D-t, amelyhez első ízben készül magyar változat - felcsillantva a reményt, hogy a 2+3D lehetne a kelet-közép-európai térség első közös szakmai folyóirata.

Nyitva: október 18 - november 12.

A Lengyel Intézet szervezésében

Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező utca 15.

 

 


Október 18.
Iparművészeti Múzeum, 18:00


Design Hét |
16:30 Magyar Formatervezési Díj 2004. Díjátadó ünnepség
18:00 A Magyar Formatervezési Díj 25 éve

 

Az idei formatervezési díjpályázatra a Termék, Vizuális kommunikáció, Terv és Diákmunka kategóriákba benyújtott 229 pályamunka közül a 13 díjazott, valamint a kiállításra érdemesnek talált alkotások bemutatója. A díjátadó ünnepség keretében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma életműdíjat ad át.

A Díj alapításának 25. évfordulóját megünneplő, a díjazott termékeket és alkotóikat bemutató, korabeli dokumentumokkal kiegészített designtörténeti kiállítás átfogó képet nyújt a magyar design eredményeiről, múltjáról és jelenéről. A magyar anyag mellett a nemzetközi kitekintést a kiállításon elhelyezett külföldi nemzeti design díj-katalógusok biztosítják.

Nyitva: október 19- november 7.

A Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál Kht. Szervezésében
Támogatók:
Magyar Szabadalmi Hivatal
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alapprogram
Iparművészeti Múzeum

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

 


Október 19.
Volánbusz Épület, Erzsébet tér, 09:00


Design Hét | Eset és esetlenség - Formatervezési konferencia

 

A fiatal magyar formatervezők által kezdeményezett konferencia célja a magyar designt "divattá" tenni, a gyártók és a formatervezők közötti kommunikációt és együttműködést elősegíteni személyes példák bemutatásával, bizalmat ébreszteni azokban, akikért a formatervezők ezt a szakmát művelik. A másfél napos konferencián elhangzó 9 előadás megvizsgálja, hogyan néz ki a formatervezés kívülről, milyen a megbízók és tervezők közötti információáramlás, a szakmai megbecsülés és érdekképviselet, mit jelent a dizájn plusz, a "globalodesign" kontra "lokalodesign". A konferenciára meghivott lengyel, cseh és szlovén formatervezők előadására is számítanak.

A Magyar Design Szövetség szervezésében
Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Helyszín: Volánbusz pályaudvar, 1051 Budapest, Erzsébet tér

 


Október 20.

Gödör Klub, 16:00 - 18:30


Design Hét | A design, mint a fejlődés egyik hajtóereje, svéd szeminárium

 

Kíváncsi, miként kaphat a formatervezés döntő szerepet a sikerben?

Előadók:

ROBIN EDMAN, a Svéd Ipari Formatervezési Alap vezérigazgatója: A design, mint a fejlődés egyik hajtóereje

SOFIA JACOBSSON, ipari formatervező, Ergonomidesign AB: Design stratégia és a genotropin toll - együttűködés az Ergonomidesign és a Pfizer között.

FREDRIK WALLENHOLM, formatervezési stratégiai tanácsadó, Transformator Product Identity: Stratégiai formatervezés és üzleti fejlesztés.

Az előadásokat szinkrontolmács fordítja magyarra.

A Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004 keretében

Támogató: Svensk form (Svéd Kézműves és Formatervezési Tanács), SVID (Svéd Ipari Formatervezési Alap), és Stockholms Näringslivskontor (Stockholm Város Gazdasági Fejlesztési Hivatala).

Helyszín: Gödör Klub, Erzsébet tér, Deák tér metro

 

 


Október 20.
Francia Intézet, 18:00


Design Hét | Observeur du Design - A francia design sztárjai - kiállításmegnyitó

Válogatás az Observeur du Design pályázat 5 éves jubileumára készült vándorkiállítás anyagából. Az utóbbi öt év legjobb francia, angol, német, osztrák és olasz designerek eredményeit tükröző tárlat Tokióból érkezik Budapestre.

Nyitva: október 19-30.

A Francia Intézet és az APCI szervezésében
Támogató: AFAA

Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.

 

 


Október 21.
Magyar Szabadalmi Hivatal


Design Hét |
"Regional Meeting on Design Support" (Design támogatási hálózat)

 

A Design Hét keretében, a kétnapos rendezvénnyel egy régi szakmai álom válik valóra, mivel a Formatervező Szövetségek Nemzetközi Tanácsának (ICSID) védnökségével Magyarországon első ízben kerül sor 12 kelet-közép-európai ország részvételével egy ICSID Regionális Találkozóra. Ez az első lépés a térség designközösségének szakmai összefogására, a rendszerváltozás során megszakadt társintézményi és szakmai kapcsolatok újrafelvételére és a közös gondok megvitatására. A Regionális Találkozó célja a térség formatervezési szervezetei közötti informális és erős együttműködés elősegítése.

ICSID Regionális Találkozó, a Magyar Formatervezési Tanács Irodája szervezésében.
Zártkörű.

 

 


Október 21.
MIE Galéria, 17:30


Design Hét | Diáksikerek kiállítás megnyitója

 

A Magyar Iparművészeti Egyetem (MIE) galériája a magyar szellemi potenciál versenyképességét bemutató kiállítással csatlakozik az eseménysorhoz. Az utóbbi 5 év nemzetközi pályázatain, versenyein (VIVATIS, PRINT, OUTPUT, EWA, TALENT, CUMULUS, Gaz de France, TRICKFILM) díjat nyert hallgatók munkáiból épül fel az unikális 200 m 2-es tárlat, amelynek maradandóságát egy erre az alkalomra megjelentetett katalógus is biztosítja. A kiállítás kb. 40 tervező díjnyertes alkotását mutatja be, átfogó képet adva az egyetem mind az 5 (építész, textil, szilikát, formatervezés, vizuális kommunikáció) szakirányáról. A fiatal alkotó generáció legtehetségesebb tagjainak teljesítményein keresztül a hazai közönség megismerkedhet az egyetemen folyó munkával s a hazai szellemi tőke eredményeit nemzetközi kontextusban is el tudja helyezni.

Nyitva: október 21- november 6.

MIE Galéria szervezésében
Támogató: Magyar Iparművészeti Egyetem

Helyszín: MIE Galéria, 1015 Budapest, Batthyány u.65.

 

 


Október 22.
Iparművészeti Múzeum, 11:00


Design Hét | Design Iskolák Börzéje

 

Háromnapos börze, a tárgy- és környezetalakítás, az iparművészetek és a design különféle területei iránt érdeklődő 14-26 éves fiatalok számára, 35 belföldi közép- és felsőfokú képzést nyújtó állami és magániskola, tanfolyam tervezőképzési programjának bemutatásával és az EU tagországaiban a magyar fiatalok számára igénybe vehető képzési/továbbképzési kínálat ismertetésével, konzultációs lehetőség biztosításával. A belföldi tervezőképzési kínálat katalógus formájában is megjelenik.

Nyitva: október 22-24.

A Design Terminál Kht. szervezésében
Támogató: Magyar Szabadalmi Hivatal, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma,
Iparművészeti Múzeum

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

 


Október 22.
Spinoza Ház, 16:00


Design Hét | Holland plakátkiállítás - megnyitó

 

Hollandiában a 19. század második felében futott fel a szórakoztatóipar. Külföldet követve-másolva egymás után születtek ekkor a kabarék és a varietészínházak: a Flora Amszterdamban, a Scala Hágában, és a Pschorr Rotterdamban. E helyek lettek később a holland sanzonok, kabarédalok melegágyai. A huszadik század elején a szórakoztatóipar tovább "iparosodott", "kapitalizálódott". Elsőként Amerikában ismerték fel, hogy a sanzonok, kabarédalok egyenkénti kiadása igencsak kifizetődő vállalkozás. Gershwin például ekkor szerzett vagyont dalainak egyenkénti, hallatlan nagy példányszámú kottakiadásával. A kották forgalmán sokat lendített az is, hogy a partitúrák fedőlapját gyakran jelentős művészek tervezték. A már korábban népszerű kereskedelmi plakátok mellett ekkor jelentek meg Hollandiában is a zenei és a kottaplakátok, amelyeket szintén neves művészek készítettek. A korszak egyik legismertebb "kottaplakát"-művésze a jónevű festő, Willy Sluiter volt (1873-1949).

Nyitva: október 22 - november 6.

A Spinoza Ház szervezésében

Helyszín: Spinoza Ház, 1074 Budapest, Dob utca 15.

 

 

 


Október 22.
Goethe Intézet, 18:00


Design Hét | Prof.Joachim Sauter | Digitális médiaművészet - személyes visszatekintés az
elmúlt két évtizedre.

 

Előadás német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással

Joachim Sauter 1959-ben született, tanulmányait a Fachhochschule für Gestaltung in Schwäbisch Gmündben kezdte, ezt követően művészeti vezetőként dolgozott Frankfurtban és New Yorkban. Majd a berlini Hochschule der Künste-ben és a Deutsche Film- und Fernsehakademie-n folytatta tanulmányait. Filmjeit számos díjjal tüntették ki, a Német Művészek Szövetségének Lissitzky Díjával és a Rövid Filmek Max Ophüls Díjával. Tervezői pályája kezdetétől szorosan kötődött a számítógéphez, mint eszközhöz és médiumhoz. Ilyen irányú érdeklődése következtében 1988-ban csatlakozott más designerekhez, tudósokhoz és mérnökökhöz s megalapította az ART+COM e.V.-t, amelynek jelenleg az igazgatója. Kutató és tervező tevékenysége keretében elkészült műveit 1992-ben és 1997-ben az Ars Electronica Interaktív Díjával, 1995-ben a Los Angeles-i Interaktív Média Fesztivál "Impact" Díjával és 1998-ban a Prix
PixelINA-val tüntették ki. Az ART+COM-nál készült alkotásaiból bemutatót rendeztek az 1992-, 1994- és 1997-es Ars Electronica-n, valamint a párizsi Pompidou Központ Modern Művészeti Múzeumában 1992-ben és 1995-ben. Munkáit 1992-ben kiállították a Sidney-i, majd 1993-ban a Nagoyai Kortárs Művészeti Múzeumban, 1995-ben a Siggraph-on, a Los Angeles-i Interaktív Multimédia Fesztiválon, a "G7 Találkozón" Brüsszelben, a velencei Biennálé "Új Európa" szekciójában s ezt követően 1996-ban a Kunsthalle Wienben és az amszterdami Stedeleijk Múzeumban.

Joachim Sauter 1991 óta folytat oktatói tevékenységet a berlini Művészeti Főiskolán a digitális média design-professzoraként."

Goethe Intézet szervezésében
Együttműködő partner: c3

Helyszín: Goethe Intézet, 1061 Budapest, Andrássy út 24.

 

 


Október 23.
Iparművészeti Múzeum, 16:00


Design Hét | Könyv- és folyóirat-bemutató

 

Logo.hu - Magyar emblémák 1990-től napjainkig
Magyar design / Hungarian Design. A magyar design 150 éve a dualizmus korától napjainkig.

Belföldi építészeti és design diáklapok:
YF (Alkalmazott Művészeti Intézet, AMI Sopron),
Megfagyott Muzsikusok (BME Építész kar),
INTRO (BME Ipari termék-és formatervező szak),
Kék Ég (Magyar Iparművészeti Egyetem, MIE)

A Design Terminál Kht. szervezésében
A Logo.hu - Magyar emblémák c. könyv, valamint az INTRO design diáklap megjelenését támogatta: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

 


Október 24.
Kiállítási helyek, 15:00


Design Hét | Design túra (kiállítási helyszíneken)

 

Az Erzsébet téri régi Volánbusz pályaudvarról induló Ikarus 55-ös típusú busszal csoportos látogatás a Design Hét kiállításain: Iparművészeti Múzeum, Octogon Galéria, Budapest Galéria, MIE Galéria, VAM IDC Galériája, MKISZ kiállítóterme, Francia Intézet, Lengyel Intézet, Spinoza Ház, Gödör Klub. A buszon magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetést, a helyszíneken tárlatvezetést biztosítunk. A túra ingyenes, az érintett helyszínek bármelyikén fel lehet szállni. Időtartama: kb. 3 és fél óra.

Regisztrálás: Gödör Klub, Erzsébet tér, 11:00 - 14:00 között.

A Design Terminál Kht. szervezésében

Indulás: Volánbusz pályaudvar, 1051 Budapest, Erzsébet tér

 

 

 


Október 24.
Erzsébet tér, Gödör Klub, 10:00 - 24:00


Design Hét | Design Hobby - Design Hét záró rendezvény

A Design hét egész napos záróeseménye az Erzsébet téren, a Gödör Klubban izgalmas programokkal, délelőtt családi megpróbáltatásokkal, este pedig pihentető ellazulással vár mindenkit.
A rendezvény ingyenes.

A Design Terminál Kht. szervezésében

Helyszín: Gödör Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér

 


Támogatók:
Magyar Szabadalmi Hivatal
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alapprogram