A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 20 éve

A formatervezés a kreatív ipar részeként különleges helyet foglal el a művészet és az innováció metszéspontjában. Emberközpontú érintkezési felületet biztosít a felhasználóknak és olyan új értékeket teremt, amelyek egyszerre javítják életminőségünket és a gazdasági mutatókat.
Az említett szempontok teljesítésének elősegítését biztosítja immár két évtizede a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj.
A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1988-ban az Ipari Formatervezési Tanács javaslatára alapította három minisztérium. A pályázatot első ízben 1989 januárjában hirdették meg azzal a szándékkal, hogy pályakezdő designereket támogassanak karrierjük elindításában, tehetségük kibontakoztatásában. A program támogatását kezdetben az Ipari Minisztérium és a Művelődési Minisztérium vállalta, de már 1990-től bekapcsolódott az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) is. Ma ezt a feladatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács közösen látja el.
Az ösztöndíj a fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai előrelépését segíti, céljaként a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba integrálását, a hazai gazdaság versenyképességének növelését jelöli meg. Az ösztöndíj jelenlegi rendszere hosszú évek felelős munkájának eredménye, ami tükrözi a szakma, a formatervezés céljait, metodikáját, tartalmát és összefogja a finanszírozó intézmények igényeit. 2008-ban a Magyar Formatervezési Tanács megújította az ösztöndíjat; a vele szemben támasztott szakmai és gazdasági elvárásokhoz igazította. A korábbi gyakorlattal szemben az önálló alkotómunka mellett gyártói háttérrel együtt meghatározott témákra is lehetett pályázni.
Az ösztöndíjra olyan 35 év alatti tervezők pályázhatnak, akik Magyarországon alkotnak és szakirányú egyetemi diplomával rendelkeznek. A beadott munkák elbírálásánál figyelembe veszik a téma innovációs tartalmát, társadalmi és gazdasági jelentőségét, újdonságértékét.
Az eltelt húsz évben 133 fiatal 128 munkája részesült támogatásban. A támogatottak sorában egyaránt megtalálhatók építészek, belsőépítészek, textiltervezők, formatervezők, grafikusok, ötvösök, üvegtervezők és keramikusok, akik elsősorban termékfejlesztéshez, témakutatáshoz, valamint tanulmányok és tankönyvek írásához kaptak jelentős segítséget.
Az ösztöndíjasok szociális és ökológiai érzékenységét mutatja, hogy az elmúlt években olyan témákkal foglalkoztak, mint a szelektív szemétgyűjtés, az újrahasznosítható anyagok formavilága, az iskolabuszok biztonsága, vagy az egészségügyben használt eszközök ergonomikus kialakítása.
A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj az egyik legismertebb magyar származású designer szellemi öröksége iránti tisztelet megtestesülése.

Húsz év a számok tükrében:

Ösztöndíjak száma:

128 db

Ösztöndíjasok száma:

133 fő

             

            

Az ösztöndíj húsz évét bemutató leporello pdf formátumban letölthető.