FormaTúra – Jubileumi vándorkiállítás

FormaTúra – Jubileumi vándorkiállítás

A Magyar Formatervezési Díj díjazottjainak kiállítása 2003-–2007

Formatúra vándorkiállítás
 

A Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsa 2003-ban a kor szelleméhez igazította a közel 30 éve alapított Magyar Formatervezési Díjpályázatot, ami rövid idő alatt a hazai designszakma legrangosabb elismerésévé vált. A díj célja, hogy a XXI. század trendjeinek figyelembe vételével szolgálja a magyar gazdaságot; élénkítse a szellemi innovációt, erősítse a hazai design nemzetközi versenyképességét, és példát szolgáltasson a formatervezés pozíciójának erősítésében résztvevő valamennyi szereplő – az oktatás, a vállalkozói szféra, valamint a vásárlóközönség – számára. Az elmúlt öt év eredményei kellőképpen visszaigazolták a reformtörekvéseket. Ezért a Magyar Formatervezési Tanács a Magyar Formatervezési Díjpályázat 2003–2007 közötti kiemelkedő alkotásait egy vándorkiállítás keretében Budapest mellett nyolc vidéki nagyvárosban is bemutatta. A FormaTúra névre keresztelt válogatás a díjpályázat elmúlt öt esztendejének termék-, vizuális kommunikáció, terv- és diákmunka-kategóriákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó díjazottjainak, különdíjasainak és kiemelt pályázóinak munkáit vonultatta fel. A közel 300m2 alapterületű tárlaton 35 díjazott és 28 különdíjas alkotás volt látható, melyek között mindennapi életünk tárgyai, eszközei mellett megtalálhatóak voltak a gyártóra váró, eddig csupán papírra vetett innovatív elképzelések és ötletek is.

A 2008 márciusában útjára indított FormaTúra első állomása Sopron volt, ahol a megnyitó az Alkalmazott Művészeti Intézet felújított épületének átadási ünnepségéhez kapcsolódott, az ünnepélyes megnyitót Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, a Magyar Formatervezési Tanács tagja tartotta. A kiállítás kísérőrendezvényeként egy szakmai gazdasági fórumra is sor került a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Soproni Kereskedelmi Iparkamara közös szervezésében. A Versenyképesség – Design és gazdaság címet viselő beszélgetésen Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Abdai Géza, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere, Tóth Andor, a Vasi Volán Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, a Széchenyi István Egyetem címzetes egyetemi docense, Tóth Péter formatervező-művész, a Morfo Kft. tagja, valamint Juhász Márton tipográfus, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének munkatársa vett részt.

A túra következő állomása Győrben a Széchenyi István Egyetem aulája volt. A megnyitó beszédet Dr. Kardos Károly, az egyetem innovációs és fejlesztési rektorhelyettese mondta el, s a tárlathoz kapcsolódóan itt is tartottak szakmai pódiumbeszélgetést. A Magyar Szabadalmi Hivatal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Széchenyi István Egyetem közös programján a hazai formatervezés kiemelkedő szakértői, gyakorlati szakemberei szólaltak meg.

A harmadik helyszín Debrecen városa volt, ahol a tárlatnak a Kölcsey Központ adott otthont. A kiállítást dr. Pataki Pál, az Innovatext – Textílipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja nyitotta meg, s természetesen itt is sor került a Magyar Szabadalmi Hivatal szakmai fórumára, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is támogatott. A témáról itt Koós Pál formatervező-művész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető helyettese, valamint dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára fejtette ki véleményét.

Egy rövid nyári szünet idejére a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióba vándorolt a válogatás. A kiállítást itt Dr. Zombor Gábor, Kecskemét város polgármestere és Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke nyitotta meg.

Az ötödik helyszínt Miskolc szolgáltatta, ahol Prof. dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese, valamint Pohárnok Mihály, a Design Terminál Kht. ügyvezető igazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja mondott ünnepélyes megnyitó beszédet. A kiállítással párhuzamosan szeptember 26-án került sor a Kutatók éjszakája című rendezvényre.

Október 8-tól közel három héten át a budapesti Iparművészeti Múzeumban láthatta a nagyérdemű az anyagot, a tíznapos Design Hét programsorozat egyik fontos rendezvényeként.

A fővárosi bemutató után a „Híres Város” Szeged következett, ahol a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában Hab. Orosz István Munkácsy-díjas grafikusművész, érdemes művész, egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Formatervezési Tanács tagja tartott megnyitót, és Dr. Horváth Lajos, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke mondott köszöntőt.

A FormaTúra záróakkordjaként a pécsiek ismerkedhettek meg a díjazottak munkáival. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar átriumában tartott megnyitón Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke és Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora tartott beszédet. Természetesen itt is rendeztek szakmai fórumot, amelyet a Pécsi Tudományegyetem, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a Magyar Szabadalmi Hivatal közösen szervezett. A „Versenyképesség – Innováció – Design” című kísérőrendezvény keretében neves, szakavatott előadók osztották meg gondolataikat az érdeklődőkkel.

Jól látható, hogy a kiállítás nem csupán tájékoztatni kívánt, de törekedett az adott régió-város gazdaságának aktivizálására is egy-egy sikeres termék gyártásának vagy szolgáltatás működtetésének potenciális lehetőségével. A szervezők nem titkolt szándéka a kapcsolatteremtés elősegítése volt, hiszen a céltudatosan alkalmazott design és formakultúra közel sem csupán “szép tárgyakat” jelent. Az innovatív ötletek, újszerű gondolkodásról tanúskodó megoldások, tehát a termékek mögött megbúvó szellemi tartalom valóságosan is mérhető hozzáadott értéket jelent, amely jelentősen javíthatja nem csupán az adott produktum, de egy vállalkozás piaci sikerének esélyeit is. Használata egy cég imázsának alakításában, egy-egy márka kommunikációjában, az új termékek, szolgáltatások fejlesztésében és azok piacra vitelében egyaránt meghatározó, sőt stratégiai jelentőségű. A design tudatos alkalmazása tehát nemcsak egyfajta presztízst jelent, de komoly versenyelőnyt is hozhat mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Ez az előny pedig nem csekély mértékben hozzájárulhat az adott régió, térség gazdasági fellendüléséhez, s az ilyen jellegű közös kezdeményezések egyre inkább tudatosítják a design fontosságát és jelentőségét a gazdaság egészében.

 

FormaTúra vándorkiállítás helyszínei