Redesigning Europe

Redesigning Europe

Design Impulses from Central and East European Countries

Nyolc közép-kelet európai ország, köztük hazánk designerei mutatkoztak be Berlinben 2005. január 28. és március 6. között.

A berlini Internationales Design Zentrum nyolc, az európai unióhoz újonnan csatlakozott országot kért fel egy közös kiállításon való részvételre a berlini Museum für Kommunikation-ban. A téma a nemzeti hagyományok és eredmények, az egyes országokra jellemző design-intenzív iparágak bemutatása volt.

A kis méret (egy országra alig 50 négyzetméter jutott) ellenére markánsan kirajzolódott az országok egyedi arculata. De a lengyel grafika, cseh járművek, szlovák sportfelszerelés, észt minimálbútor mellett akadtak meglepetések is - lett hobbigépek, litván és szlovén haut couture .

A magyar anyagot a Magyar Formatervezési Tanács Irodája állította össze, Bárkányi Attila formatervező művész, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára kurátori közreműködésével. A hazai kiállítás munkacíme: 25 év - 25 tárgy, a Magyar Formatervezési Díj nyertes alkotásai.

25 éve, 1980-tól mérettetik meg a magyar ipar termékeinek formai minősége, a termékek tervezésének és kivitelezésének együttes színvonala. A megkülönböztető elismerést kezdetben Formatervezési Nívódíjnak, 2003-tól Magyar Formatervezési Díjnak hívják.

A 25 év emlékére válogattunk 25 jellegzetes tárgyat a jelen kiállításra, de a tárgyak túlnyomó része az elmúlt években készült. A Magyarországon hagyományos iparágakban (elektronikai, bútor, szilikát és textil), melyek a legnagyobb számban foglalkoztattak formatervezőket - született a kimagasló designeredmények többsége is. Ezeken túl a magyar iparnak van egy olyan területe, amely jelentős formatervezési és termékeladási eredményekkel büszkélkedhetett, mégpedig a járműipar, s benne leginkább az autóbusz és a vasúti járművek, sajnos azonban a kiállítási területi korlátai miatt ezek nem mutathatók be.

Köszönettel tartozunk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Kulturális Intézetek Igazgatóságának a logisztikai segítségéért.