World Design Impact Prize – pozitív hatású design világdíja

Díj a jobb világért dolgozó tervezőknek

 

Mi történne, ha azok a designprojektek és -kezdeményezések, amelyek képesek lennének megváltoztatni a világot, lehetőséget is kapnának?

Az ICSID (The International Council of Societies of Industrial Design – Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) büszke arra, hogy kioszthatja a World Design Impact Díjat – egy olyan innovatív és interaktív kitüntetést, amely arra hivatott, hogy elismerje, támogassa és ösztönözze a társadalmilag felelős tervezési projekteket és kezdeményezéseket szerte a világon. A World Design Impact Díj egy kétévente meghirdetett jelölés, amelyet azért hoztak létre, hogy elismerje, támogassa, ösztönözze a designprojektek társadalmi felelősségét a világban. Az Icsid által alapított díj megtiszteltetés és kitüntetés az olyan ipari formatervezési projekteknek, amelyek pozitív hatással bírnak a társadalmi, gazdasági, kulturális és/vagy környezteti életminőségünkre.

Az Icsid hálózatának szakértelméből merítve a World Design Impact Díj izgalmas lehetőséget teremt a tagszervezeteknek és a közvéleménynek, hogy aktív szerepet játsszanak a projektek és alkotóik elismerésében és megbecsülésében – így jobb világot teremtve a design eszközén keresztül. Továbbá a díj létrehozásával – amely kifejezetten az ipari formatervezésre koncentrál – nemcsak a design társadalmi elismertsége nőhet, hanem a kiválasztott alkotások kézzel fogható példák, bevált gyakorlatok lesznek, amelyek segítséget nyújthatnak a jövő szakmakultúrájának alakulásában is.

2011. február 22-ével kezdődően az Icsid a www.icsid.org oldalon fogadja a jelöléseket tagszervezetei részéről a design területén kiemelkedő, vezető ipari formatervezési projektek és kezdeményezések témájában, amelyek fejlődést mutatnak, megfelelő hatást érnek el és szociális felelősséget tükröznek. Az Icsid elnöke, Dr. Mark Breitenberg így fogalmaz: „Mi az Icsid-nél igazán hiszünk abban, hogy a World Impact Design díj hozzájárul és lehetséges eszközt nyújt a szociális, kulturális, gazdasági és környezeti fejlődés számára szerte a világon. Ennek az új díjnak a koncepciója teret ad egy nemzetközi platformnak, ahol ösztönzik és támogatják azon projekteket, amelyek megoldásokat hordoznak tényleges társadalmi és humanitárius problémákra olyan fejlődő területek kihasználásával, mint az ipari formatervezés.”

A World Impact Design Díj egyedülálló jellemzője, hogy egy nemzetközi bírálati folyamat dönti el, ki lesz a győztes. Több mint 160 Icsid tagszervezet adja le interneten a voksát, így a szavazási procedúra a nemzetközi ipari formatervezés területén tevékenykedő kiváló szakemberek, oktatók és vezetők összehangolt munkájának eredménye – ők határozzák meg a World Impact Design Díj győztesét. A hivatalos szavazást megelőzi egy nyilvános bemutatkozás, ennek során a nagyközönség valamennyi jelölt designprojektet és -kezdeményezést online módon megtekintheti, véleményezheti, valamint reagálhat mások értékelésére.

„Az elmúlt három évben az Icsid keményen dolgozott a projekt létrehozásán, amely biztosítja a felelős design előtérbe kerülését az egész világon, felhasználja tagjainak páratlan szakértelmét – magában foglalva a nyilvánosság részvételét és együttműködését is. Az Icsid-tagokkal, a designért rajongókkal, valamint azok bevonásával, akik a design által az adott közösség körülményeinek jobbá tételén dolgoznak, az Icsid nagy ugrást tesz egy olyan világ megteremtése felé, ahol a design az életminőséget jobbá teszi” – nyilatkozta Dr. Breitenberg.

A World Design Impact Díj 2011. október 27-28-án éri el tetőpontját, amikor bejelentik a díjazottat a XXVII. ICSID Közgyűlésen, Tajpejben, közvetlenül az 2011. október 24-26. között tartandó első IDA kongresszust követően.

 

A World Design Impact Díj jelölési eljárása

1. fázis:
Az Icsid tagszervezeteit fölkérik, hogy jelöljenek Icsid-tagot, vagy akár egy független szervezet munkáját, amelyről úgy vélik, a díj kritériumai szerint megérdemli a megtiszteltetést.

2. fázis:
A folyamat második szakaszában a jelölt projekteket megkérik, hogy adjanak részletes tájékoztatást munkájukra vonatkozóan. Ezt követően egy előválogató bizottság felülvizsgálata, majd az Icsid tagjainak szavazatai alapján eldől, ki kapja a World Design Impact Díjat.

 

Jelölés kritériumai

Felelősség - Az Icsid 'designnal egy jobb világért' víziójának támogatása.
Innováció - Hangsúlyozza a 21. századi ipari formatervezés széleskörű alkalmazását.
Fejlődés - Világszinten biztosítson lehetőséget a design fejlődésének népszerűsítésére.
Hatás - Bizonyítani tudja, hogy jelentős és pozitív hatást képes gyakorolni az adott közösségre.

 

Online szavazás

Az Icsid-tagok online szavazása az egyik eszköze, hogy meghatározzák a végleges győztest az előválogató bizottság által jóváhagyott jelölésekből. Az online szavazás egy hónapon keresztül egy biztonsági szavazó központon keresztül zajlik majd, amely megjeleníti az összes minősített projektet. Az Icsid-tagok online szavazását egy nyilvános fórum előzi meg, amely lehetővé teszi a nagyközönség számára, hogy részt vegyen a World Design Impact Díj megismerésében egy interaktív galérián keresztül.

 

Fontos dátumok:
Pályázat benyújtása: 2011. február 22. és május 10. között.
Online nyilvános megtekintés: 2011. június 29. és augusztus 30. között.
Icsid-tagok online szavazása: 2011. július 29. és augusztus 30. között.

További információk a http://www.ICSID.org/projects/world_design_impact_prize.htm honlapon olvashatóak.