Hollandiában a magyar design legjava - "Magyar Formatervezési Díj 2000-2011"

A Magyar Formatervezési Díj legjobbjai 2011. november 24-től egy hónapon keresztül a holland királyi főváros, Hága szomszédságában, Delft központjában láthatóak, így a hazai tárgy- és formakultúra legkiemelkedőbb alkotásai nemzetközi közönség előtt is megmérettetnek. A Made in Hungary PLUS eseménysorozat részeként szervezett tárlaton - amelynek helyszíne egy 19. századi felújított, impozáns épület - az elmúlt tizenegy év Magyar Formatervezési Díjjal elismert alkotásai tablókon, az idei díjazottak pedig tárgyi valójukban tűnnek fel. A Margit Tamás Art & Business Concepts közreműködésével létrejövő hollandiai tárlaton többek között a COCODICE készségfejlesztő játékcsalád, az ellazulást segítő relaxációs lebegő kabin, a Radnóti Miklós vers ihlette pop-up könyv és a Nissyoku lámpa képviseli a magyar designerek innovatív gondolkodását, sokszínűségét a design egyik európai fellegvárában. A város porcelánipara és innovatív szellemi műhelye, a kiváló Delfti Műszaki Egyetem világviszonylatban kiemelkedő elismertséggel bír a designszakma köreiben.

Az ünnepélyes megnyitóra november 23-án került sor. A megnyitón Miléne Junius, Delft helyettes polgármester asszonya és kulturális ügyeinek felelőse a város nevében kifejezte örömét, hogy Delft egy ilyen érdekes és színvonalas nemzetközi eseménynek adhat otthon. Sümeghy Gyula úr, Magyarország hágai nagykövete a két ország közötti kapcsolatok jelentőségét méltatta, valamint felhívta a figyelmet a kiállítás hiánypótló szerepére, hiszen kortárs tárgyaink felsorakoztatásával nem a megszokott fogalmakkal - paprika, puszta, Puskás - találkozhat a holland nagyközönség, hanem Magyarország 21. századi kreatív arcát is megláthatja. Halasi Rita Mária, a Design Hét Budapest kurátora röviden beszámolt az őszi rendezvénysorozat múltjáról, az idei év sikereiről, kihangsúlyozva az esemény egyik kiemelt programját, a Magyar Formatervezési Díj seregszemléjét. Cees de Bont, a Delfti Műszaki Egyetem Ipari Formatervezői Kar dékánja elismerően szólt a magyar kreativitásról és formatervezésről, amelyben szerinte a németekre jellemző precíz mérnöki gondolkodás, valamint az olasz design kifinomult esztétikája megfelelő arányban párosítva van jelen.

A megnyitón szép számban jelenlévő holland vendégek érdeklődéssel és elismeréssel tekintették meg a kiállított tárgyakat, kíváncsian időztek a korábbi évek eredményeit felsorakoztató tablók előtt.
A tárlat nem csupán hazánk válogatott formatervezett tárgyainak nemzetközi színtéren való bemutatását szolgálja, hanem remek alkalmat kínál a formatervezés pozíciójának erősítésében részt vevő valamennyi terület - az oktatás, a vállalkozói szféra, valamint a vásárlóközönség - szereplőinek megismertetésre és kapcsolatépítésre is.

A tárlat mellett, a Made in Hungary PLUS eseménysorozat részeként, a megnyitó másnapján, november 24-én megrendezett konferencia is ezt a célt szolgálta. A holland-magyar üzleti találkozóval egybekötött szeminárium fókuszában - amelyen szép számban jelentek meg érdeklődők a holland üzleti, oktatási, illetve kulturális élet területéről - a legújabb magyar fejlesztésű szabadalmak és termékek álltak. A konferencia szervezői: Tamás Margit, a Margit Tamás Art & Business Concepts vezetője, valamint a delfti egyetem építész kar filmművészeti kurzusának oktatója; a holland-magyar üzleti kapcsolatokat segítő Hungarian Business Network (HBN); a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatására és a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzésére életre hívott Nemzeti Külgazdasági Hivatal hágai irodája (HITA); valamint a Magyar Köztársaság hágai nagykövetsége.

A szervezők bevezetői után Szesztai Szonja az MFTI képviseletében tartott előadást, amelyben a Magyar Formatervezési Tanács célkitűzéseiről és főbb tevékenységeiről számolt be, majd az ez évi díjazott, kiállításon szereplő tárgyak és a korábbi évek Magyar Formatervezési Díjas alkotásai közül néhányat részletesebben is bemutatott a jelenlévőknek, rávilágítva ötletes megoldásaikra, hiánypótló szerepükre, valamint arra, hogy sikerüket sok esetben a díjpályázat eredményeivel járó reflektorfénynek is köszönhetik. A körbeadott COCODICE játék elismerésben részesült a hallgatóság körében. Nagy Dávid, a Sensolite munkatársa a már Hollandiában is elérhető magyar szabadalomról és termékről, a sejtműködést regeneráló polarizáltfény-terápiás rendszerről tartott előadást. Zárásként Rátai Dániel, a Leonar3do virtuális 3D-s rendszer feltalálója mutatta be a magyar csapat által az elmúlt években kifejlesztett, és azóta már világsikert elért számítógépes programot, rávilágítva a rendszer adta lehetőségek további, többek között az oktatásban, az orvostudományban, az animáció-készítésben való hasznosítására. Az előadásokat nagy érdeklődéssel és elismeréssel fogadta a holland hallgatóság.

A delfti kiállítás 2011. december 22-éig látogatható, szerdától péntekig 16:00 és 22:00 óra között, valamint szombat, vasárnap 12:00 és 18:00 óra között.
cím: Westvest 41, 2611 AZ Delft, Hollandia