City Move Interdesign

Mi az Icsid Interdesign?
Az Icsid Interdesign olyan kéthetes műhelymunka, melynek során nemzetközi csoport működik együtt, előre meghatározott, regionális és/vagy nemzetközi jelentőségű kérdések megválaszolása érdekében. A fogadó ország olyan, saját magára jellemző problémát azonosít, amelynek megoldása más, nemzetközi kontextusban is érvényes. Az első Interdesign műhelyt 1971-ben rendezték, és azóta az Interdesign témakörei az egyszerű termékdesigntól kezdve az általános témák megvitatásáig terjedtek.

Mi a City Move Interdesign?
Svédország északi részén a bányaipar tovább terjeszkedik és egyes területeken egész városok alatt megindult a talaj. Ez igen nagy kihívást jelent, hiszen előfordulhat, hogy a lakosságnak el kell költöznie. Kérdés, hogy az áthelyezés megoldható-e úgy, hogy közben az egész város is megóvható és átszállítható? Hogyan lehet mindezt hatékonyan kivitelezni? Ezt a kihívást vállalta fel a City Move Interdesign. Az általános vélekedés szerint, a mozgó városok problémájára a legjobb megoldás a modern tervezési módszerek alkalmazása. A City Move Interdesign a 45. Icsid Interdesign Műhelymunka lesz. A projekt fő kérdésköre az emberek és közösségek áthelyezése. A projekt megvizsgálja annak a lehetőségét is, hogy hogyan lehet új tereket nyerni az emberek részére mind humán, mind pedig technológiai szempontból, továbbá hová kell áthelyezni – vagy akár hátrahagyni – otthonokat, munkahelyeket, turistalátványosságokat és találkozóhelyeket.

A City Move Interdesign műhelymunkára 2009. március 22. és április 3. között kerül sor.

 

Következtetések és várható eredmények

A következő pontokban összefoglaljuk a City Move Interdesign előzetes következtetéseit és várható eredményeit:

  • Egység teremtése a régió egyéb, olyan tevékenységeivel, amelyek jelentőséggel bírnak a közösségek jövőbeni tervezésére vonatkozó holisztikus szemlélet kialakításakor.
  • Ötletek és javaslatok szemléltetése és azok adaptálása a helyi lakosok fizikai és kulturális szükségleteire és elvárásaira.
  • Tudás és tapasztalat azonosítása az új üzleti lehetőségek jelentős platformjaként.
  • Szorosabb együttműködés kialakítása a svéd és a külföldi egyetemekkel.
  • Az eredmények bemutatása írásban, prezentációk formájában, kiállítások alkalmával, stb.
  • Központ és hálózat kialakítása Gellivare-ban az egyetemekkel, a magánszektorral, a Designarena Nord-dal és a közösséggel, tudásalapot biztosítva a fejtési mezők fejlesztése érdekében, Svédország északi részén és egyéb helyeken.

Részvétel
Az Icsid Interdesign Műhelyt annak érdekében hozták létre, hogy szakmai fejlődési lehetőségeket biztosítson a tervezők részére. Valóban: a tervezők és számos egyéb szakember részére a továbbképzés, vagy a legújabb kutatási eredmények megismerésének legjobb módja, ha olyan munkaprojektekben vesznek részt, amelyek eltérnek a napi munkamenettől. A City Move Interdesign Műhely résztvevőinek lehetősége nyílik arra, hogy szakértelmüket új területeken vessék be, és szakemberré képezzék magukat az új környezetben.

A City Move Interdesign önkéntes alapon szerveződik, és a résztvevőknek semmiféle formában nem jár díjazás a műhelymunkában való részvételért.

A Svédországba való utazást nem támogatja sem az Icsid, sem pedig a fogadó partnerek. Az Interdesign Műhely időtartama alatt azonban, a helyszínen minden résztvevőnek biztosítjuk az ingyenes közlekedést, szállást és étkezést.

Ha Ön szeretne részt venni a City Move Interdesign műhelymunkában, hivatalos formában kell jelentkeznie. A jelentkezési időszak 2008. április 15-én kezdődik és 2008. július 31-éig tart. A jelentkezés módjáról és az előzetes programról a www.svid.se/citymove címen talál részletes információkat.

Tulajdonjog
Tekintettel az Interdesign munkájának együttműködési jellegére, minden közösen kialakított tudás- és designkoncepció az összes résztvevő közös szellemi tulajdonának minősül. Bármely designra vonatkozó jog a résztvevők csoportjának kollektív tulajdonában marad, kivéve, ha ilyen design már korábban nyilvánossá vált. Minden résztvevőnek el kell fogadnia, hogy az Interdesign munkájából származó bármely formaterv, vagy más szellemi tulajdon, az összes résztvevő közös tulajdonában marad. Ezenfelül, a szerzői jog, vagy iparjog terjesztésére és/vagy átadására vonatkozó megállapodások eseti alapon történnek a résztvevők között, vagy a résztvevők és az Interdesign műhelymunka során kialakított termékek vagy szolgáltatások jövőbeni előállítói, vagy értékesítői között. A további részletek az európai törvényekkel összhangban kerülnek megállapításra.

A szellemi tulajdonra vonatkozóan további információkat a résztvevői tájékoztatóban adunk, a jelentkezések elfogadásakor.

 

Időbeli ütemezés:

2008. április 15.

A jelentkezéssel kapcsolatos részletek és az előzetes program a www.svid.se/citymove címen találhatók.

2008. április 15.

A jelentkezési időszak kezdete.

2008. július 31.

A jelentkezési időszak vége.

2008. szeptember 30.

A résztvevők értesítése a jelentkezés elfogadásáról és előzetes program.

2008. október 31.

A jelentkezés elfogadásának végleges határideje.

2008. december 31.

A részletes program kiküldése.

2009. márc. 22. – ápr. 3.

City Move Interdesign

Kapcsolattartó személyek:
A City Move Interdesign kapcsolattartója Mr. Claes Frossen, a Svéd Ipari Design Alapítvány projektmenedzsere. (e-mail címe: claes [961] frossen [169] svid [961] se ).

Az Icsid és az Interdesign Műhelyekkel kapcsolatos kérdésekben a következő címen állnak rendelkezésre további, általános információk:
www.Icsid.org/projects/projects/articles211.htm

Forrás: SVID