H Í R L E V É L 2005. 5. szám, 2005. november 14.

H Í R L E V É L

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2005. 5. szám, 2005. november 14.

 

 

Magyar Formatervezési Tanács Irodája
1054 Budapest, Zoltán utca 10.

Várhelyi Judit irodavezető
tel.: (1) 474 5560
e-mail: judit [961] varhelyi [169] hpo [961] hu

Majcher Barbara vezető tanácsos
tel.: (1) 474 5587
e-mail: barbara [961] majcher [169] hpo [961] hu

Köszöntjük Önöket hírlevelünk őszi-téli számában, melyben legfrissebb híreinkről, valamint az elmúlt két hónap eseményeiről adunk tudósítást.

A Magyar Formatervezési Tanács soron következő tanácsülését rendhagyó módon, november 18-án, 9.00 órától tartja.

Ezt követően 10.30-tól, a Magyar Szabadalmi Hivatal konferenciatermében kerül sor annak az örömteli hírnek a bejelentésére, hogy Várhelyi Judit irodavezető asszonyt beválasztották az ICSID vezetőségébe. A szervezet új elnöke dr. Peter Zec, az Észak-Rajna-Vesztfália-i Design Központ vezetője lett, alelnöknek Carlos Hinrichsen urat, a, Scool of Design, Instituto Profesional DuocUC of the Pontificia Universidad Católica de Chile igazgatóját választották. A vezetőség tagjai: Mark Breitenberg, PhD., dékán, Art Center College of Design, Pasadena (USA), Tony K. M. Chang vezérigazgató, Taiwan Design Központ (Tajvan), Robin Edman vezérigazgató, Swedish Industrial Design Foundation (Svédország), prof. Lorraine Justicetanszékvezető, The Hong Kong Polytechnic University, dr. Darlie O Koshyvezérigazgató, Nemzeti Design Központ (India), Giuliano Molinerelnök, Frimark srl. (Olaszország), Jae-Sin Shim alelnök, LG Elektronics Inc. (Korea),Adrienne Viljoenmenedzser, Design Intézet, South African Bureau of Standards (Dél-afrikai Köztársaság), és nagy örömünkre, Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője.

Az irodavezető asszony, dr. Tószegi Zsuzsanna elnöki tanácsadó és Szentpéteri Tibor formatervező művész beszámoló előadást tartanak az ICSID konferencián és taggyűlésen elhangzottakról, valamint a szervezet aktuális projektjeiről. A tájékoztatóra a partnereinket, a formatervezés jeles képviselőit várjuk.

Az ICSID első teljes vezetőségi ülésére Essenben, a Design Zentrum Nordrhein Westfalen irodájában kerül sor, 2005. november 26- 28. között.

Holland formabontásnak lehetnek tanúi, ha 2005. november 17-én csütörtökön 16.00 órakor ellátogatnak a Budapesti Műszaki Egyetem főépületének aulájába, (Budapest, XI. Műegyetem rakpart 3.). A Holland Királyság nagykövete, Ronald Mollinger úr meghívására látható a Holland formabontás, Dutch Architecture and Design fogadással egybekötött kiállítása.

A napokban - november 9- 13. - zajlott a tizennegyedik BÚTORVILÁG kiállítás, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség gesztorálásával, a Budapesti Vásárközpontban. Az idei kiállításon a B pavilon vezérfonala az Életmód - Lifestyle. Nemcsak modelleket, de azok környezetbe való illeszkedési lehetőségeit, s ennek megfelelően változatos megjelenési formáit is fölvonultatták, reprezentálva a mai lehetőségek sokféleségét.

A D pavilonban a sokféleség sokszínűségét mutatta be a vásártér, kiteljesítve a kínálatot, ötleteket adva a megújuláshoz. Itt mutatkoztak be az Év Asztalosa cím pályázói, s érdekes összeállítást láthattak a FA-ról mint anyagról, a FAGOSZ gondozásában.

 

Mi történt velünk?

DESIGN KOREA 2005 magyar részvétellel. Irodánk felkérést kapott a koreai Design Promóciós Intézettől (KIDP), hogy 5 magyar, díjnyertes hallgató munkáit mutassa be a decemberi "Design Korea 2005" expón. A Design Korea 2005 eseménysorozatot a Kereskedelmi, Ipari és Energetikai Minisztérium felügyelete alatt működő KIDP szervezi december 1-étől 10-éig a szöuli COEX-ben. A tíznapos rendezvény olyan jelentős eseményeket foglal magába, mint a World Best Design Exchange 2005 Seoul - hat különböző zónára osztott, hat különböző témát felvonultató kiállítás - , illetve az esemény alkalmából nemzetközi konferenciákat és üzleti prezentációkat szerveznek.

A rendezvények sorában jelenik majd meg a Design Imagination névre keresztelt kiállítás, ahol különböző országokban tanuló diákok designtárgyú munkáit mutatják be, köztük - javaslataik alapján - magyar diákok díjnyertes alkotásait is, öt olyan munkát, amelyek az elmúlt három évben a Magyar Formatervezési Díj Diákmunka kategóriában nyertek díjat. A nemzetközi eseményen résztvevő hazai munkák a következők:

Touchwriter - író- és rajzeszköz vakoknak, alkotók: Horváth Krisztina, Kurucz Orsolya. Kígyómozgást imitáló mozgószövet táska, alkotó: Szentirmai Zsuzsa, alapanyag: Gunold Gmbh. A Nemzeti Lóverseny Kft. grafikai arculata, alkotó: Balás Benedek.Cameleon 4 kishaszongépjármű, alkotó: Németh Tamás Gábor.Földvirág, növényi magvakat tartalmazó környezetbarát ajándéktárgy, alkotó: Koleszár Ferenc.

Bővebb információ a Design Korea 2005 honlapján található.

2005. november 8-án a Magyar Szabadalmi Hivatal adott otthont az amerikai Montclair State University (MSU), valamint a hazai tervezőművész képzés vezetőinek találkozójára. A megbeszélésen részt vett, az MSU részéről: dr. Alan Oppenheim, a School of Business dékánja; dr. Geoffrey Newman, a művészeti kar dékánja; dr. Ronald Sharps, a művészeti kar dékánhelyettese; dr. C. Jayachandran professzor, a marketing és nemzetközi központ vezetője; a CEU Business School részéről: Szalay Andrea; a BME részéről: Horváth Ádám, Lelkes Péter, Zalavári József urak; a MIE részéről: Scherer József úr; az NyME - AMI részéről: Szentpéteri Tibor, Takács János tanácstagunk; Medgyes Éva a Design Terminál Kht. munkatársa, valamint Várhelyi Judit irodavezető asszony, Káldos Péter elnöki tanácsadó és Haszonits András osztályvezető urak az MSZH részéről.

Az MSU kétévente rendez konferenciát, melyben egyetemek a partnerei. Megtudtuk, hogy a soron következő 2007 márciusában esedékes, Budapesten megrendezésre kerülő konferencia partnere a CEU Business School lesz. A tanácskozás tervezett címe "Creativity, Innovation and Entrepreneurship", de ebben a végső döntést januárban, Bangkokban, a regionális tanácsadók találkozóján hozzák meg. A konferenciát mindig valamilyen kulturális program kíséri, a szervezők várják a javaslatokat a témakör és az előadók tekintetében.

Mi történt a Tanács két fő programjának életében?

Irodánk a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasainknak továbbképzést tartott 2005. szeptember 19-én, a Magyar Szabadalmi Hivatal konferenciatermében. Szabó Ilona osztályvezető asszony (Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal), valamint Zongor Attila irodavezető úr (KultúrPont Iroda) az Uniós pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást. Ösztöndíjasaink értékes információkkal gazdagodhattak. 2005. október 4-én egy konzultáció keretében pedig ők számoltak be az Ösztöndíjbizottságnak programjukról. A konzultáción valamennyi ösztöndíjasunk megjelent, a szakirányítás után tovább dolgoznak programjukon.

Lezárult az idei Magyar Formatervezési Díj pályázat. A bírálóbizottságnak nem volt könnyű dolga, hiszen a pályázat a négy kategóriájának (termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka) összesen 236 pályamunkáját kellett értékelni. Az ünnepélyes díjátadásra 2005. október 17-én, délután 5 órától került sor az Iparművészeti Múzeumban. A pályaművekből rendezett kiállítást 2005. október 17-e és november 6-a között ugyanitt tekinthették meg az alapításának 125 éves évfordulóját ünneplő Magyar Iparművészeti Egyetem kiállításával együtt.

Nagy örömünkre a közös megnyitó ünnepség elérte célját, együtt ünnepelt a hazai formatervezés, a késő estébe nyúló rendezvény nagy találkozásoknak, merengős emlékezéseknek és jóízű beszélgetéseknek adott otthont. Köszönjük, hogy megtisztelték rendezvényünket.

Sajtóügynökségünknek és persze a kitűnő alkotásoknak köszönhetően sikerült komoly érdeklődést generálnunk a pályázat céljainak, eredményeinek és az alkotóknak.

Örömmel adunk hírt arról, hogy a Stílus magazin megkeresésére, a magazin december 5-ei évzáró ünnepségén a Magyar Formatervezési Díj pályázat elmúlt éveinek elismerésben részesült pályamunkáiból egy válogatás kerül kiállításra. A XIII. kerületi Fémmunkás Rt. szerelőcsarnokában megrendezett esemény egyik attrakciójaként, Réz András főszerkesztő úr mutatja majd be az ott kiállított 10+1 alkotást.

Mindeközben irodánk a Magyar Szabadalmi Hivatal iparjogvédelmi osztályának vezetőjével már a pályázat jövő évi felhívásán, illetve adományozási rendjén dolgozott.. Az adományozási rendet irodánk hamarosan felterjeszti dr. Kóka János gazdasági miniszter úrnak, a jövő évi pályázati felhívást pedig soron következő tanácsülésünkön kerül megvitatásra

Nemcsak a formatervezési díj, hanem az immár hagyományos Design7 rendezvény is lezárult erre az évre. 2005. október 14- 23. között a Design Terminál Kht. szervezésében került sor a Design7 rendezvényre, mely a hagyományos kulturális fesztiválok sorát a formatervezéssel gazdagította. Öt ország művészeinek közreműködésével, 70 helyszínen 40 rendezvény várta az érdeklődőket. A programok középpontjában a design szolgáltató, nevelő, az életminőséget javító szerepe állt.

Az idei rendezvénysorozat érdekessége, hogy a design az utcára és a köztérre is kivonult a kiállítótermek falai közül: "formabontó" módon és helyszíneken láthattunk designt: konténerekben, bevásárlóközpontok utcai kirakataiban, a Várfok utcában, ahol egymást érő tárlatmegnyitókkal, zenés fesztivállal, utcai divatbemutatóval és vetítésekkel indult a Magyar Iparművészeti Egyetem fennállásának 125. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat. Mindezt nemzetközi kiállítások is gazdagították: friss szellemiségű, meghökkentő és humoros tárgyaikkal mutatkoztak be a fogyasztói társadalmat bíráló fiatal lengyel alkotók, egy-egy tárlaton Jitka Skuhravá cseh üvegtervező, az avantgarde bútorairól ismert lengyel Katarzyna Laskowska, és egy finn-lengyel fénytervező páros munkái voltak láthatók, valamint megismerkedhettünk a finn és a francia design múltjának és jelenének érdekes állomásaival. Az eseménysorozatra érkezett Budapestre a "Design for the Dark" című cseh vándorkiállítás, melynek különlegessége, hogy a nem látók és a látók igényeit egyaránt kielégítő tárgyakat mutatott be. A Cseh Centrumban a tapintással érzékelhető, a Vakok Állami Intézetében pedig a vizuálisan is élvezhető kiállítás megnyitójára a Vakok Világnapján, október 15-én került sor.

A programok között volt hazai és nemzetközi szakmai konferencia a tervezőképzésről, kerekasztal-beszélgetés a tervezők helyzetéről, valamint Aranyrajzszög grafikai díj kiállítás és Divatolimpia. Folytatódtak a buszos designtúrák: a tematikus túrák keretében már szinte a hét minden napján, ingyenes, Ikarus-buszos designtúrával hozták formába a közönséget a szervezők.

Bátran állíthatjuk, ha valaki nem talált magának érdekes programot, akkor nem a szervezőkben volt a hiba.

 

Végül röviden az előttünk álló év végi feladatainkról

Irodánk dolgozik a jövő évi költségvetés összeállításán, illetve az ez évi elszámolásokat, kifizetéseket rendezi. Megkezdtük a Magyar Formatervezési Tanács éves jelentésének készítését, a 2006-os éves munkaterv összeállítását, valamint a két nagy programunk, a Magyar Formatervezési Díj pályázat és a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázat finaszírozási hátterének biztosítását, közzétételének előkészítését.