Fokváros lesz a Világ Design Fővárosa 2014-ben

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) Tajpejben tartott közgyűlésén bejelentette, hogy Fokváros (Dél-Afrika) nyerte el a 2014-es Világ Design Fővárosa (World Design CapitalR - WDC) címet. A Dél-afrikai Köztársaság fővárosa - Torino, Szöul és Helsinki után - a negyedik, amely elnyerte ezt a fontos feladatot a kétévente meghirdetésre kerülő pályázaton, valamint az első város az afrikai kontinensről, amelyet jelöltek erre a címre.

A kiválasztott városok mind elkötelezettjei a design hatékony eszközként történő használatának a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés elősegítéséért. "Live Design. Transform Life" című pályázatával Fokváros a design társadalmi szerepvállalására helyezte a hangsúlyt, és kiemelte a közösségépítés, az infrastruktúra-fejlesztés és a tudásalapú gazdaság fontosságát. A Világ Design Fővárosa címet és annak hatásait éppen két évtizeddel a demokrácia beköszönte után éli meg Fokváros és térsége. "2014 tehát az az időszak lesz, amikor a múlt és a jövő találkozik Fokvárosban, tervezés és cselekvés formájában. Ezt az is tükrözi, hogy a város szociálisan és fizikálisan is újra felfedezte magát" - mondta a város polgármester asszonya, Patricia de Lille. A Design Főváros cím birtokosaként Fokváros egy éven át tartó programsorozatnak ad majd otthont 2014-ben.

A Világ Design Fővárosa nem csupán egy programsorozat, ennél jóval több, mivel az ezzel a címmel kitüntetett városok elkötelezetten használják a designt mint a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés eszközét. Ez a mozgalom napjainkban már globális méreteket öltött, szolgálja és beépíti a köztudatba, hogy a design hatására javulhat az emberi életminőség. Dr. Mark Breitenberg, az Icsid leköszönő elnöke, a Világ Design Fővárosa pályázat bírálóbizottságának tagja elmondta: "Bíztató látni, hogy Fokváros tervei szerint a design eszközeivel oldja meg az urbanizációs kihívásokat " Ugyancsak esélyes városként Bilbao (Spanyolország) és Dublin (Írország) is lenyűgöző pályázattal indult a Világ Design Fővárosa címért. Breitenberg elnök úr szerint a fenntarthatóság, a városfejlesztés és a globális közösséget átfogó átalakítás javítja a társadalmi és gazdasági környezetet. Kézzel fogható előnyökkel számolnak, amelyeket ki kell aknázni, hogy segítsék Fokváros nemzetközi szintre emelkedését, ezért is esett rá a végső választás.

Miközben rengeteg díj születik, amely felismeri és értékeli az egyéni tervezési teljesítményeket, a Világ Design Fővárosa (WDC) kinevezés egyedülálló, mivel célja, hogy minél szélesebb körben összpontosítson a design hatásaira - az urbanizáció, a gazdaság és a lakosság igényeire fókuszáló kérdésekben is. Ez a cím különleges lehetőséget nyújt a kitüntetett városok számára, amely segítségével bemutathatják, hogy vonzó és innovatív designt képviselnek, valamint felhívhatják a figyelmet kiemelkedő és sikeres városi revitalizációs stratégiájukra. Jelenleg Helsinki (Finnország) készülődik, hogy 2012-ben megnyissa sokszínűnek és tartalmasnak ígérkező programsorozatát, melynek címe: "Open Helsinki - Embedded design", azaz "Nyitott Helsinki - A design mint az élet része". www.wdc2012helsinki.fi

További információ: www.worlddesigncapital.com, www.icsid.org