Megválasztották az Icsid új vezetőségét

Az International Council of Societies of Industrial Design (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége, Icsid) november 27-én megtartott éves közgyűlésének záróakkordja a 2009-2011-ig terjedő időszak új vezetőinek megválasztása volt. A kétéves időtartamra szóló kinevezések odaítéléséről a közel egyhetes World Design Congress utolsó napján döntöttek a tagszervezetek képviselői. A különféle posztokra 17 jelölés érkezett, közülük 9-en tölthetnek be új pozíciót.

Az Icsid elnöki székét a következő terminusban Dr. Mark Breitenberg foglalhatja el, aki jelenleg a California College of the Arts rektorhelyettese. Ezt megelőzően a designtudományok és humán tárgyak dékánjaként tevékenykedett Pasadenaban, az Art Center College of Design falai között. Már három terminusban volt tagja a vezetőségnek, s a 2007-2009 időszakban Megválasztott Elnökként (President Elect) tevékenykedett.

Ünnepélyes bemutatkozó beszédében köszönetet mondott a szervezet korábbi elnökeinek, felidézte az Icsid történetének néhány meghatározó pillanatát, és emlékeztetett a szervezet nemzetköziségének fontosságára is. Kiemelte az Icsid küldetésének szerepét, azt, hogy a design feladata az életminőség javítása mind gazdasági, mind szociális, mind kulturális értelemben. Hangsúlyozta, hogy munkája során az elődök példáját kívánja követni, s ebben számít a világ megannyi szegletéből származó vezetőségi tag aktív részvételére is, hiszen ahhoz, hogy tényleges eredményeket mutathassanak fel, közös munkára van szükség.

A 2009-2011 időszak vezetőségének névsora a következő:

Elnök

Dr. Mark Breitenberg
California College of the Arts (USA)

Alelnök

Mr. Soon-In Lee
Seoul Design Center (Dél-Korea)

Vezetőségi tagok

Ms. Michelle Berryman
formatervező (USA)

Mr. Tony Chang
Taiwan Design Center (Tajvan)

Mr. Martin Darbyshire
formatervező, Tangerine Design Studio (Nagy-Britannia)

Mr. Brandon Gien
Australian International Design Awards (Ausztrália)

Mr. Tapani Hyvonen
formatervező (Finnország)

Prof. Mugendi M'Rithaa
University of Cape Town (Dél-Afrika)

Mr. Kazuo Tanaka
GK Design Group Inc. (Japán)

Mr. Nils Toft
formatervező (Dánia)

Prof. Pradyumna Vyas
National Institute of Design (India)

Az új vezetőség következő ülésére 2010 januárjában, a kanadai Montrealban kerül sor.
A választás végén Dilki de Silva, az Icsid titkára üdvözölte az új elnököt és a tagokat, valamint megköszönte a távozó elnök, Carlos Hinrichsen és a leköszönő vezetőség tevékenységét.