Formatúra Sopronban

 

Vándorkiállítás és Gazdasági Fórum Sopronban
2008. március 20. Sopron, Design Centrum

A Magyar Formatervezési Díj elmúlt öt évének nyertes alkotásait bemutató vándorkiállítás március 20-án nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Design Centrumában.

A kiállítás megnyitójához az Alkalmazott Művészeti Intézet felújított épületének átadási ünnepsége adott keretet.

Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora nyitóbeszédét követően dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, valamint Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora mondott köszöntőt.

A kiállítás nemcsak otthonra talált a felújított épületben, hanem hazatért, hiszen az AMI hallgatói a színvonalas oktatásnak és kreativitásuknak köszönhetően minden évben kimagasló eredményeket érnek el a Magyar Formatervezési Díjpályázaton. Néhány nyertes soproni pályázat az elmúlt évekből: Tűzhangya - óceáni evezős hajó, a Nyugat-magyarországi Egyetem arculatának terve, Silentium kerti pihenőbútor-család, Internetteázó arculatterve, Azték csoki arculata, Ability park.

A vándorkiállítás kísérőrendezvényeként, Versenyképesség - Design - Gazdaság címmel rendezett konferenciabeszélgetést a helyi vállalkozók részére a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara. A fórum résztvevőit Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke többek között tájékoztatta a közelmúltban megalakult Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megalakulásáról és feladatairól, a feketegazdaság elleni fellépés szükségességéről, valamint a design és a versenyképesség szimbiózisáról.Ezt követően Tóth Andor, a Vasi Volán Zrt nyugalmazott vezérigazgatója ismertette a közlekedési vállalat cégfilozófiájának és arculatának átalakítását.

Fotók: Pluzsik Tamás és Gross András