ICSID - 50 év a globális designközösség szolgálatában

 

Küldetés: "Az ICSID arra törekszik, hogy olyan világban élhessünk, ahol a design elősegíti társadalmi, kulturális és gazdasági életminőségünk fejlődését."

Az Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Szövetsége, közismert nevén az "ICSID" (International Council of Societies of Industrial Design) elsődleges célja a formatervezés népszerűsítése és támogatása.
Az ipari formatervezők érdekeit képviselő, nemzetközi testület létrehozásának gondolatát, 1953-ban Jacques Vienot vetette fel az Institut d'Esthétique Industrielle kongresszusán. Hivatalosan az ICSID 1957. június 29-én, egy Londonban rendezett találkozón alakult meg, és akkor még mindössze tíz ország tizenkét szervezetét fogta össze. Az első elnök, Peter Muller-Munk munkáját főtitkárként a neves, magyar származású építész, Pierre Vago segítette.
A 60-as években tovább nőtt a tagság, kibővülve az akkori idők szocialista országaival. A Magyar Képzőművészek Szövetségének Ipari Formatervező Szakosztálya 1971-ben vált az ICSID tagjává. Később, az OMFB Ipari Formatervezési és Ergonómiai Tanácsa - amelynek jogutódja 2002 óta a Magyar Formatervezési Tanács -, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete is csatlakozott a szövetséghez. A magyar tagság kiemelkedő teljesítménye volt a három itthon megrendezett Interdesign workshop.
Az ICSID nemzetközileg ismert és támogatott szervezet. Az alapítás után 50 évvel, 50 országból, több mint 150 tagszervezetet tud magáénak, melyek mintegy 150 000 oktatási intézményt, szakmai szervezetet, valamint formatervezőt képviselnek.
A formatervezők és a tervezőgrafikusok világszervezetei, közösen, díjat alapítottak a "Világ designfővárosa" címmel. A formatervezés első világfővárosa, 2008-tól, Torino lesz. Az ICSID 50 évét bemutató, hazai ünnepi program sorozat részeként, meghívott vendégként Giuliano Molineri designszakember mutatja be a torinói programot.
Az ICSID képviseli a mai világ sokféle arcot mutató formatervezését. Honlapja, a www.icsid.org, a szakmai kommunikáció fontos eszköze.

Kapcsolódó hírek:
Design Hét 2007 - Design: egy új esély