"Composites-on-Tour-2" pályázat és kiállítás

 

A Composites-on-Tour-2 projekt nyolc európai szervezet együttműködésének eredménye. Az Európai Bizottság "Kutatás, technológiai fejlesztés és demonstráció" programjában szervezett projekt célja, hogy formatervezők hétköznapi termékein keresztül irányítsa rá a figyelmet a minket körülvevő, hétköznapjainkban is jelen levő tudományra.

A kiállítás látogatóinak interaktív "szigetek" teszik érthetővé a kompozitanyagok felépítését, működését és előnyeit. Az így megszerzett alapismeretek birtokában célszerű megtekinteni, a projekt magját képező designkiállítást, amely egy nyilvános pályázat nyertes pályamunkáiból áll. A munkák között szerepelnek olyan egyszerű, ám formatervezők által újragondolt termékek, mint a természetes szálból készült dohányzóasztal vagy a mindössze 1 kg össztömegű létra, de mérnöki csúcsteljesítményt képviselő termékek is; ide sorolható például, a szénszálas kerékpár, vagy a repülőgépgyártásban használt 3 dimenziós mérőkamera.

A kiállítás 2007. február 15-én nyílt meg Brüsszelben, a Design Flanders Galériában. Onnan Párizson és Barcelonán keresztül érkezik Budapestre, majd Ljubljanában és Eindhovenben lesz látható.
A budapesti kiállítás helyszíne az OSA Archivum kiállítóterme, a Centrális Galéria lesz. A megnyitó időpontja 2007. június 12., 19.00 óra. A kiállítás 2007. július 1-jéig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, illetve a Múzeumok éjszakáján is nyitva lesz.

A konzorcium tagjai:

K.U.Leuven

Belgium

Design Flanders

Belgium

Magyar Formatervezési Tanács

Magyarország

Budapest University of Technology and Economics

Magyarország

Biennial of Industrial Design (BIO)

Szlovénia

Group JEC (Journals and Exhibitions on Composites)

Franciaország

Barcelona Design Centre (BCD)

Spanyolország

Design Platform Eindhoven

Hollandia

A projektről további információ található a www.compositesontour-2.be oldalon.