Intelligens textíliák

 

"Néhány ember olyannak látja a dolgokat, amilyenek, és azt kérdezi miért?
Én olyan dolgokról álmodom, melyek még nem léteznek, és azt kérdezem miért ne?"
George Bernard Shaw

A Néprajzi Múzeum és a Magyar Formatervezési Tanács tisztelettel meghívja Önt Sharon Baurley brit textiltervező előadására.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont:  

2006. november 17. péntek, 17-19 óra

Program:

17 órától a műanyag kiállítás áttekintése - Fejős Zoltán főrendező
17.30 Intelligens textíliák - Sharon Baurley előadása

Helyszín:

Néprajzi Múzeum, Budapest, V., Kossuth Lajos tér 12.
Díszterem, I. emelet

A Néprajzi Múzeum műanyag kiállításán (2006. április 28.-­2007. február 4.) a műanyag tárgyak hétköznapi használatán keresztül kapcsolódik össze a fogyasztói kultúra, a társadalom-tudományos és kultúrkritikai szemlélet és a kortárs képzőművészet néhány fontos kérdése, leginkább a jelenkori társadalom és kultúra nézőpontjából.

Az előadás az intelligens textilek kibontakozó köréről ad áttekintést. Szó esik majd olyan, közkinccsé vált technológiákról és anyagokról, amelyek tervező- vagy kutatólaboratóriumokból indultak, valamint kereskedelmi termékekről. Górcső alá kerül az intelligens textilek alkalmazása is, ami magában foglalja az egészségügyi, sportruházati és a fogyasztói, divat célra történő felhasználást. (Az előadás angolul hangzik el, de a szervezők magyar nyelvű szinkron-tolmácsolásról gondoskodnak.)

Sharon Baurley a londoni Central Saint Martins College of Art & Design egyetem Divat- és Textiltervező Iskolájának munkatársa. Kutatásaiban az intelligens textilrendszerek hatását a divat- és ruhatervezés folyamatára, valamint a tervezési és kreatív technikák segítségével létrejövő tudományágak közötti együttműködés lehetőségét vizsgálja. Koordinálja az "EPSRC Smart Textiles" hálózatot, amelynek keretében az intelligens textilek gyakorlati felhasználását kereső műhelymunka folyik. Pályája során a londoni Courtaulds Textiles, a milánói Gianni Versace, a londoni Marks & Spencer és az egyesült királyságbeli Unilever tanácsadójaként is működött.
www.smartextiles.co.uk
www.emotionalwardrobe.com
www.tfrg.org.uk

 A tárlatvezetés és az előadás múzeumi belépővel látogatható!

Információ:
Néprajzi Múzeum
Joó Emese, Közönségkapcsolati Osztály
473 2439 és 70 508 7578
emese [169] neprajz [961] hu
www.neprajz.hu

Néprjazi Múzeum

Magyar Formatervezési Tanács
Várhelyi Judit irodavezető
474 5560
judit [961] varhelyi [169] hpo [961] hu
www.mft.org.hu

MFT