Helsinki lesz 2012-ben a Világ Design Fővárosa

November 25-én, az Icsid Szingapúrban megrendezett kongresszusán jelentették be, hogy a megtisztelő címet 2012-ben a finn főváros viselheti majd.

"Hatalmas eredményként értékeljük, hogy Helsinki városa elnyerte ezt a kitüntető pozíciót. Nemcsak számunkra fontos, de a közreműködő városok, Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti, valamint a résztvevő intézmények és magánszemélyek számára is komoly elismerést jelent. Kivételes lehetőség ez, s mindent megteszünk majd, hogy az előnyeit kihasználjuk" - nyilatkozta a cím átvételekor Helsinki főpolgármestere, Jussi Pajunen.

A nyilvános megmérettetésen 27 ország 46 városa indult, s a legjobbak versenyében Helsinki és a hollandiai Eindhoven állt szoros versenyben. A szakmai zsűri végül a skandináv metropolisz Open Helsinki - A design mint az élet része (Embedded design) címet viselő pályázati anyag mellett tette le a voksát. Az egy évig tartó projekt keretében számos designeseményt szerveznek, amelyek hatalmas vonzerőt jelentetnek majd az egész régió számára.

"Minden városlakót, vállalatot és szervezetet meghívunk a rendezvénysorozatra, s természetesen a designszakma művelőit és rajongóit is várjuk, s arra bíztatjuk őket, vállaljanak aktív szerepet a designév megszervezésében. Használjuk ki a designban rejlő gazdaságélénkítő, kulturális és társadalmi potenciált, hűen a díjat alapító Icsid célkitűzéseihez."

Helsinki programját az önkormányzat mellett a finn kormány, számos iskola, egyetem, üzleti vállalkozás és más szervezet is támogatja. A skandináv országban igen komoly tradíciói vannak az igényes tárgy- és formakultúrának, az oktatásnak, s a finn design legjobbjai már közel fél évszáda meghatározzák a design alakulásának irányát. A szervezők remek lehetőségnek látják, hogy városuk megmutathatja: nem csupán a designban tekinthetők úttörőnek, de az igényes, minőségi városi élet területén is képesek újat mutatni. A városvezetés célja, hogy egy élhetőbb várost teremtsenek, s a designközpontú gondolkodás olyan területeken is érvényre juthasson, mint a városi szolgáltatások köre.

A Világ Design Fővárosa elismerést és lehetőséget első ízben Torinó nyerte el (2008), jövőre Szöul viseli a megtisztelő címet.