Budapesten tartott előadást Karim Rashid

Karim Rashid - korunk egyik legnépszerűbb sztárdesignere - február 3-án a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tartott előadást. A nagy érdeklődésre való tekintettel előadása a karzat előterében elhelyezett kivetítőn is nyomon követhető volt. Az Auditórium előtt pedig a kivételesen gazdag életművel büszkélkedő tervező Magyarországon is kapható tárgyaiból összeállított minitárlat kapott helyet. A program a Gorenje szlovéniai központja, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Formatervezési Tanács, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Design Terminál Nonprofit Kft. együttműködésében valósult meg.

Karim Rashid világszínvonalhoz méltó, de sztárdesigneres allűröktől mentes előadásában vázolta életpályáját, tervezővé válásának hátterét, és kitért a mai kor támasztotta követelményekre, irányokra. Beszámolójából kiderült, hogy tervezői karrierjét milyen konzekvensen építette a piaci rések, a kínálatban található hiányok feltérképezésével, tudatosan választotta ki és kereste meg az ipart. Előadásában többször kitért arra, hogy az önkényes tervezés elvetendő, az alkotásban a probléma megoldására kell hangsúlyt fektetni. Kiemelte, hogy a designer feladata - a szakterületekkel együttműködve - közvetíteni a gyártó és a felhasználó között; nem a múltat, hanem a jövőt formálva, értéket, válaszokat, megoldásokat adva a világnak. Álláspontja szerint a designt nem egy művészeti ágnak kell tekinteni, hiszen a terméktervezés a technológia lehetőségeinek függvénye, a designalkotások döntően ipari folyamatok eredményei. Rashid előadásában hangsúlyozta a digitalizáció térhódítását, amelytől véleménye szerint nem elzárkózni kell, hanem lépést tartani vele, s a fejlesztéseknél figyelembe kell venni, hogy mára egy digitális korba léptünk. Tárgyainknál, életvitelünkben, szokásainkban is egyre több jele van ennek, amit a jelen designerének figyelembe kell vennie. A sztárdesigner munkásságában kerüli a merev beidegződéseket, élénk, harsány színeivel, amorf formaalakításával, magas szintű technológiai megoldásaival a jelen változásaira rávilágítva a jövőbe kíván mutatni.

Az előadás után Rashid érdeklődéssel és türelemmel hallgatta a MOME hallgatóinak prezentációit, majd konzultációiban építő kritikával és megtisztelő elismeréssel támogatta munkájukat, valamint támpontokat adott tervezői életpályájukhoz. Karim Rashid őszinte, közvetlen és odaadó hozzáállásának köszönhetőn a szakma képviselői, a jövő tervezői és a design iránt érdeklődők tartalmas és gondolatébresztő programon vehettek részt.