Magyar alkotók a BIO20 díjazottjai között

 

A Biennale of Industrial Design (BIO) immár negyvennégy éve a szakma egyik legjelentősebb nemzetközi eseménye. A kétévente sorra kerülő rendezvény az ipari formatervezés és a vizuális kommunikáció új eredményeit bemutató nagyszabású kiállítás mellett, a design elméleti kérdéseivel foglalkozó konferenciáknak, előadásoknak, workshopoknak is helyet ad. A BIO szervezői együttműködnek a legjelentősebb nemzetközi szakmai szervezetekkel is, így az Icsid-del, az Icogradaval és a BEDA-val.

A BIO-t 1963-ban rendezték meg először Ljubljanában; a szervezőbizottság 1972 óta a Szlovén Építészeti Múzeummal együttműködve végzi munkáját. Az idei, immár huszadik BIO helyszíne a múzeum épületeként szolgáló ljubljanai Fužine-kastély volt, itt nyílt meg október 6-án a világ tizenhét országából érkező háromszázötven alkotó munkáját bemutató tárlat. A kiállított műveket három kategóriába sorolták: termék (232 mű), vizuális kommunikáció (28 mű) és koncepció (90 mű). Az elmúlt évekhez képest jelentősen megnőtt a jelentkezők, illetve a résztvevő országok száma: tavaly még csak tizenhárom állam designereivel lehetett megismerkedni a biennálén. A jelentkezőket az egyes országok nemzeti designintézményei szelektálták - a kiállításon csak az általuk legjobbnak ítélt munkák vehettek részt.

A rendezvény hivatalos közleménye szerint "a kiállítás célja a kortárs formatervezésben jelentkező friss áramlatok bemutatása. A szervező elsősorban olyan újító, formatervezői termékeket kíván bemutatni, amelyek megoldást keresnek a modern élet problémáira, a fenntartható fejlődést és a társadalmi felelősségvállalást ösztönzik, ugyanakkor kielégítik a felhasználók egyéni, speciális igényeit is."

A BIO20 nemzetközi zsűrije a kiállítás lemagasabb színvonalú alkotásait díjakkal ismeri el. A zsűri tagja volt Leimei Julia Chiu (Japán), Jacques Lange (Icograda, Dél-afrikai Köztársaság), Carlo Branzaglia (BEDA; EIDD Design for All Europe, Olaszország) és Francisco Carrera (Spanyolország), a zsűri elnöke mellett Várhelyi Judit is a Magyar Formatervezési Tanács és az International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) képviseletében.

A Biennálén összesen tizenöt különböző rangú elismerést nyújtottak át. A zsűri dicséretében részesültek a magyar Arcus Műhely tagjai, Baróthy Anna és Kelner Krisztián "LBS-mmv" könnyűszerkezetes világítópaneljeikért (a mű 2005-ben a Magyar Formatervezési Tanács különdíját nyerte el).

A Biennálét Andrej Vizjak, Szlovénia gazdasági minisztere, Danica Simšič, Ljubljana város polgármestere és Janez Škrabec, a BIO20 szervezőbizottságának elnöke nyitotta meg.
A kísérő események közül kiemelkedett három kiállítás: "My World" címmel öt Nagy-Britanniából érkezett designer mutatkozott be; Friedrich Kiesler munkáiból rendeztek tárlatot, a Vitra Múzeum pedig híres székminiatűrjeit állította ki. A szakma ismert személyiségei, többek között Pete Kercher, Peter Kersten, Dan Lenard és Harri Kalha tartottak előadást a design különböző aspektusairól, áramlatairól.

A rendezvényen készült, megtekinthető képek

A díjazottak:

BIO Aranyérem
Markus Temming (Németország): "Markus T spectacles" szemüveg-design

Az Icsid különdíja
Pininfarina Extra s.r.l. Cambiano (Olaszország) és Gorenje Design Center: Hűtőszekrény a Gorenje Pininfarina konyhaszett számára

Az Icograda különdíja
Gigodesign d.o.o. (Szlovénia): A HIT cég arculata

BEDA Európai Design Díja
Izvorka Serdarevič, Jelena Zočević (Horvátország): Palack és címke a Brachia olívaolaj számára

Az RTV Slovenia Diákmunka Díja
Primož Porenta, Lojze Čemažar, Kristijan Levstek, Iztok Žgavec (Szlovénia): "Motos" motor

Dicséret
GP designpartners Wien (Ausztria): Artweger Twinline zuhanykabin és kád

Porsche Design Studio és Siemens (Németország): TT911P kenyérpirító
Élodie Poidatz (Franciaország): Csaptelep
Oloop (Szlovénia): Nemezelt szappanok
Martin Žilinsk: Pozsony város arculata
Design Studio Appl - Alexius Appl (Csehország): Nanoszálas textilek gyártására szolgáló gépsor
Arcus Műhely - Baróthy Anna, Kelner Krisztián: "LBS-mmv" könnyűszerkezetes világítópanelek

"Good Project" Díj
David Cugelj (diákmunka, Szlovénia): Tűzálló homlokzati burkolópanel
Andraž Tarman (diákmunka, Szlovénia): Cockta palack és pohár formaterve
Primož Tomšič, Aljoša Podbršček (Szlovénia): Fürdőszobarendszer