Design a javából - Február 24-én nyílik a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok 2010. évi beszámoló kiállítása

A formatervezés, a design ma már mindennapjaink szerves része, kultúránk, identitásunk közvetítésének fontos eszköze. A kreativitás, a tehetség és a jó ötlet azonban korántsem elegendő, hiszen egy piacképes termék megszületéséhez az alkotó gondolat mellett abban potenciált, üzleti lehetőséget látó gyártó, a vágyott siker eléréshezpedig az értő és az újat befogadni vágyó felhasználó egyaránt szükséges. Ezen célok elérésében nyújt komoly segítséget a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, amely évente 15 fiatal tehetség pályájának indulását, szakmai kiteljesedését és önálló alkotói munkáját hivatott támogatni. A 2010. évi ösztöndíjasok eredményeit felvonultató tárlat ünnepélyes megnyitóját 2011. február 24-én, csütörtökön 17 órakor tartják az Iparművészeti Múzeumban.

A beszámoló válogatáson látható munkák komplex gondolkodásról, az adott terület mélyreható ismeretéről árulkodnak, s a fiatal designereket olyan komoly témák is foglalkoztatják, mint a környezettudatosság, a fogyatékkal élők számára egyenlő esélyeket biztosító formatervezés, az inkluzív design vagy a diszkrimináció csökkentése, feloldása. Az ösztöndíjasok közül négyen különféle gyártócégek témajavaslatai alapján dolgoznak. Ezek a termékek létező problémákra kínálnak megoldást, s a tervezés folyamata is valós piaci környezetben zajlik.

A tárlat 2011. február 25. és április 3. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban
(1091 Budapest, Üllői út 33-37.).