Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok 2007. évi kiállítása

 

Iparművészeti Múzeum
2007. február 6-25.

A hagyományokhoz híven a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok idei kiállításán három "évfolyam" szerepel: a pályázat új nyertesei mellett azok a fiatal tervezők is bemutatják friss vagy továbbfejlesztett munkáikat, akik az elmúlt években kiérdemelték az ösztöndíj meghosszabbítását. Így összesen tizenhét termék- illetve termékcsalád és terv tekinthető meg a tárlaton.A kiállított munkák műfajukat, témakörüket tekintve hat kisebb csoportra oszlanak.
Hét munka a lakás- és irodaberendezéssel, illetve az ésszerű, de esztétikumot is szem előtt tartó térhasználat különböző módozataival foglalkozik. Szabó László beltéri ajtói és térelválasztói olyan modulrendszerű, rejtett síneken mozgatható panelekkel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy maguk az elemek a használó igényétől függően egyaránt lehessenek rácsszerűen áttörtek vagy teljesen zártak. Molnár Balázs a panellakások vizesblokkjainak felújítására dolgozott ki gazdaságos, helytakarékos, az új elvárások kielégítésére is alkalmas módszert. Lakos Dániel új könyvespolcrendszert állított ki, melynek vázát egymással ellentétes irányban megdőlő, dinamikus kompozíciót alkotó fémpálcák alkotják. Félegyházi András kiállítási paravánrendszere praktikuma, egyszerű logikája miatt figyelemreméltó. Lenkei Balázs @-széke multifunkcionalitása, sajátos interaktivitása és ergonómikus formavilága révén jelentősen segíti az egészséges irodai munkavégzést. A terv a mozgásszegény életmódból adódó mozgásszervi betegségek megelőzésében is jelentős részt vállal. Terebessy Tóbiás "Neonomád" fénylényei a világítástechnika egészen új dimenzióját nyitja meg - az egyes tárgyak önálló fényinstallációként, "fényplasztikaként" is felfoghatók. Szőke Barbara építészeti üvegfelületeken alkalmazható dekoratív motívumrendszert dolgozott ki.
A játékok témájában három tervező munkája tekinthető meg. P. Horváth Anna Teki nevű mozgásfejlesztő játékrendszer pedagógiai megalapozottsága mellett színes, vidám világot teremt a gyerekek számára. Hegedűs Babett óvodáskorú gyerek számára tervezett ún. "bútorjátéka" olyan darabokra szedhető, belül üreges habszivacs kockákból áll, melyeket különböző variációkban lehet összerakni, úgy, hogy valamilyen konkrét funkcióval rendelkező, de játékos tárgy váljon belőlük. Lipóczki Ákos kreatív papírkivágós-összeragasztós játéka szellemesen stilizál különböző járműveket.
Az öltözködés és a ruhakiegészítők kategóriájába sorolható Vitányi Anna vágott hímzéssel és fonalgubancokkal dekorált ruhái és táskái, Horváth Anikó Wérebortéga nevű bőrcipői és Marosi László Pendrive/Pendant nevű "műszaki ékszerei", melyek a testen hordott miniatűr digitális eszközök esztétikájának kutatásáról tanúskodnak.
A környezettudatos gondolkodás a magyar tervezőket is egyre szélesebb körben foglalkoztatja. Buczkó Bence újrahasznosított műanyagokból készít színes, változatos textúrájú, sajátos karakterű burkolóanyagokat, sokféle célra alkalmazható új "kompozit" anyagokat. Hamvas Annamária Zöldhullám nevű, reciklált papírból készült csomagolórendszere amellett, hogy minden részletében ökológikus szellemű, formakultúrájában is igényes.
A közlekedés témájában egy munka látható: Stunya János olyan formatervezési és ergonómiai megoldásokat kutat, melyek a gyerekeket utaztató városi és elővárosi buszokon alkalmazhatók.
Az tavalyi év sikere alapján a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok és a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjasok az idén is közös kiállításon mutatkoznak be.

Ismertető pdf formátumban