Póka Károly kapta az idei Dr. Kamilo Feher-díjat

A díjat Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének meghirdetéséhez  kapcsolódó rendezvényen adta át szeptember 30-án, szerdán Budapesten Póka Károlynak. A díjazott az Exoskeleton fejlesztéséért érdemelte ki az elismerést.

Az eszköz „képes felerősíteni gyenge vagy sérülést szenvedett emberek markolásának, valamint ujjainak erejét. A viselhető protézis egy, az ujjakat, tenyeret és alkart körülvevő páncélzatra épül”, a hozzá tartozó energiaforrás és vezérlőegység egy hátizsákban kapott helyet. A hasonló fejlesztésekhez képest „az benne az újdonság, hogy kifejezetten az ujjakat és a markolást erősíti, valamint könnyen hordozható, pneumatikus testvéreivel szemben.”

Kamilo Feher, az Egyesült Államokban élő, magyar származású feltaláló és üzletember - többek között a Bluetooth és a wifi megalkotója - alapította az 1500 dollár jutalommal járó díjat, amelyet a kiváló magyar fiatal fejlesztők munkája folytatásának segítésére, szellemi alkotásukhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalomszerzésük támogatására hozott létre. 

2015/09/30